TELEORMAN. Cât de greu este să locuiești în Teleorman, județul cu al treilea cel mai scăzut nivel de trai din România

Redactor:
Corina Vârlan
Al treilea cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează în județul Teleorman, el poziționându-se pe locul 40 în clasamentul realizat de gândul

Al treilea cel mai scăzut nivel de trai din România se înregistrează în județul Teleorman, el poziționându-se pe locul 40 în clasamentul realizat de gândul. În această regiune rata șomajului este una dintre cele mai ridicate din țară, locuitorii săi trăiesc mai puțin decât cea mai mare parte a românilor, numărul gospodăriilor conectate la canalizare este și el scăzut, iar productivitatea populației este una dintre cele mai reduse din România. Județul Teleorman obține cel mai mare punctaj, în urma analizării celor șapte indicatori luați în considerare la realizarea clasamentului, pentru rata criminalității înregistrată pe teritoriul său.

Locuitorii din Teleorman au dificultăți majore atunci când vor să se angajaze. La nivelul județui se înregistrează a doua cea mai ridicată rată a șomajului din România, de 10,04%, după cea din Vâlcea. Spre comparație, în județele Ilfov, Timiș, București, Arad și Cluj, rata șomajului nu depășește 4%, acestea fiind lidere în top la acest capitol.

Atunci când reușesc să se angajeze, locuitorii acestei regiuni sunt plătiți cu un salariu sub media națională. În decembrie 2012, spre exemplu, ei câștigau un salariu mediu net de 1.147 de lei, cu aproape 400 de lei mai puțin decât media națională și cu 1.005 lei mai puțin decât cel obținut de bucureșteni.

Printre companiile cu cel mai semnificativ aport la economia locală se numără Koyo România și Donau Chem. Prima dintre acestea este specializată în fabricarea angrenajelor, cutiilor de viteză și a elementelor mecanice de transmisie și avea, în 2011, o cifră de afaceri de 231 milioane lei și un profit net de 4,5 milioane lei. La acea dată aici lucrau 1.345 de persoane. Donau Chem este o companie specializată în fabricarea îngrășămintelor și înregistra, tot în același an, o cifră de afaceri de 80 milioane lei și un profit net de un milion de lei. Pentru ea lucrau, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, 1.021 de angajați.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Se estimează, totodată, că în 2013 românii din Teleorman vor avea una dintre cele mai mici contribuții la economia locală. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, valoarea PIB pe cap de locuitor va fi de 3.746 de euro, depășind-o doar pe cea din județele Neamț, Botoșani și Vaslui.

În ceea ce privește speranța de viață la naștere a persoanelor care locuiesc în Teleorman, se poate spune că ele au o durată de viață medie de 72,2 ani. Aceasta este a cincea cea mai scăzută speranță de viață din România și este egală cu cea înregistrată în rândul locuitorilor județelor Bihor, Mehedinți și Sălaj.

Tot în Teleorman se găsesc unele dintre cele mai puține locuințe dotate cu instalații de canalizare. Doar 38,5% dintre gospodării dispun astfel de băi în interior, lucru care plasează regiunea pe locul patru în topul județelor care stau cel mai prost la acest capitol, după Olt, Vaslui și Botoșani. Spre comparație, în Brașov și în București peste 85% dintre locuințe sunt dotate cu instalații de canalizare.

Județul stă cel mai bine în ceea ce privește rata criminalității, însă aceasta depășește media națională. În 2011, au fost condamnate definitiv 232 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, față de 85 de persoane în Ilfov – județul cu cea mai scăzută rată a criminalității din România.

Inchide