Teodorovici dă noi asigurări: Creșterea economică își va menține ritmul. Prognozele analiștilor sunt pesimiste

Teodorovici dă noi asigurări: Creșterea economică își va menține ritmul. Prognozele analiștilor sunt pesimiste
Între prognozele Guvernului și estimările făcute de organizații naționale sau internaționale există o diferență destul de mare uneori, nejustificat de pesimistă și care maschează un cost suportat de fiecare român, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici

„Există întotdeauna o diferență și destul de mare de foarte multe ori, între ceea ce Guvernul prognozează și ceea ce estimează diferite structuri internaționale sau chiar la nivel național, aici putem da mai multe exemple, precum Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, agenții de rating la nivel internațional și desigur structuri naționale cum ar fi poate și Consiliul Fiscal. Din păcate și la nivelul președinției din România am văzut același lucru, mai mult, știm cu toții din păcate este prima situație în care bugetul țării a fost respins de către președintele țării și astăzi este încă o dovadă în plus că aceasta a fost o greșeală, dar să sperăm că este prima și ultima de acest fel. De asemenea realitatea ne demonstrează că aceste diferențe între ce estimează guvernul României și ce estimează partenerii pe care vi i-am menționat puțin mai devreme, această diferență este nejustificat de pesimistă și din păcate este o diferență care maschează un cost pe care fiecare român îl suportă zi de zi din cauza acestor necorelări. Pot fi mai puține investiții și chiar un cost de finanțare mai mare pe care România trebuie să îl plătească, având în vedere că atunci când se fac anumite planuri de afaceri, desigur cei car vor să investească iau în calcul sau se uită și la ceea ce prognozează partenerii noștri internaționali și de multe ori poate aceștia sunt descurajați în a face investiții în România”, a declarat Teodorovici la o conferință de presă.

Teodorovici a reluat datele de creștere economică anunțate de institutul de statistică. „Datele INS privind creșterea economică, adică 5% în trimestru 1 comparativ cu trimestrul 1 2018, depășesc chiar și estimările Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, ceea ce este un lucru bun. Prognoza guvernului prevedea, după cum știți, o creștere economică de 4,5% în primul trimestru al anului 2019, iar o creștere de 5,5% pe întregul an 2018″, a spus ministrul.

Creșterea economică din primul trimestru a fost susținută, a spus ministrul, în principal revigorarea semnificativă a sectorului de construcții, care a crescut cu 12,5% serie brută, în primul trimestru al acestui an față de perioada similară din anul 2018. „De asemenea serviciile către populație și cele către întreprinderi au avut primele 2 luni ale anului curent o creștere semnificativă, de 16,5% respectiv 15,7% an la an. Producția industrială a înregistrat un avans de 1% în primele 2 luni ale anului curent, an pe an. Această dinamică s-a datorat aproape în întregime rezultatelor pozitive ale industriei prelucrătoare al cărei volum de activitate a crescut cu 1,3%. De asemenea comerțul cu amânuntul a înregistrat în primul trimestru al anului 2019 un avans de 8,4%, nivel superior celui înregistrat în perioada similară a anului trecut care a fost de 6,4%”.

Teodorovici s-a declarat convins că această creștere va continua, după aplicarea programe lor guvernamentale, a finanțărilor de investiții atât la nivel local cât și la nivel central și a intrărilor de fonduri europene. „Și o producție care se arată destul de bună în zona de agricultură ne dau argumente clare că ceea ce avem astăzi la nivel de creștere economică va continua într-un mod sustenabil”, a spus ministrul.

Inchide