Transportatorii cer reducerea prețului rovinietei, din cauza restricțiilor și stării drumurilor

Transportatorii cer reducerea prețului rovinietei, din cauza restricțiilor și stării drumurilor
Confederația Națională Rutieră, Federația Operatorilor Români de Transport și Federația Europa cer reducerea prețului rovinietei pentru firmele de transport, întrucât acestea plătesc taxa pentru 365 de zile, dar folosesc șoselele doar 200 de zile pe an, iar starea infrastructurii este proastă.

Confederația Națională Rutieră, Federația Operatorilor Români de Transport și Federația Europa cer reducerea prețului rovinietei pentru firmele de transport, întrucât acestea plătesc taxa pentru 365 de zile, dar folosesc șoselele doar 200 de zile pe an, iar starea infrastructurii este proastă.

Patronatele din transpoturi au transmis un memoriu Guvernului pentru reducerea contravalorii vinietelor plătite de operatorii de profil, în care au menționat că, urmare a respectării prevederilor Regulamentului CE 561/2006, timpii de conducere și de odihnă limitează firmele de transport la folosirea parțială a infrastructurii rutiere.

Astfel, numărul de zile de utilizare este de circa 200, iar plata rovinietei se realizează pentru 365 de zile. Calculul zilelor de folosire efectivă a drumurilor include zilele obligatorii de odihnă săptămânală (104 zile/an), al zilelor libere oficiale (11 zile/2012), al diferitelor restricții temporare de caniculă sau viscol, precum și cele de sezon de vară.

„Totodată, nu trebuie să uităm că plata taxelor de drum la nivel european a fost gândită doar pentru folosința autostrăzilor și a porțiunilor modernizate ale drumurilor europene. Urmând această rațiune, este vizibilă lipsa legăturii între prețul actual al rovinietei (ce nejustificat este raportat la euro) și dreptul redus al transportatorilor de a circula pe toată perioada valabilității acesteia, precum și de a circula pe autostrăzi și drumuri europene reabilitate”, se arată într-un comunicat al patronatelor din industria de profil.

Transportatorii prezintă, comparativ, situația sistemului de plată a taxelor de autostradă din Ungaria, unde pe o rețea de peste 1.300 de km de autostrăzi vinieta pe 13 luni (396 de zile) costă circa 830 euro, iar pentru un an ajunge la 766 euro.

„Raportat la infrastructura românească, 1.210 euro – prețul actual al rovinietei pentru un an pentru un autotractor cu semiremorcă (categoria F) în România – este o valoare mult prea mare pentru ceea ce primim în schimb. Credem că o valoare de maxim 700 euro/an pentru rovinieta F, respectiv reducerea exponențială a prețului pentru celelalte categorii, ar avea ca și consecință o mărire a sumei global colectate din rovinietă”, se arată în comunicat.

Reprezentanții transportatorilor mai susțin că, pe fondul subfinanțării sectorului de transport, având drept cauză principală presiunea uriașă a costurilor, în special a celor legate de carburanți, o astfel de măsură ar putea genera beneficii directe în economie.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Larisa Iordache rupe tăcerea! Ce calvar a trăit după ce a fost umilită și jignită...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide