Trei sferturi dintre funcționarii ANAF nu știu sau nu vor să dea informații telefonic

Trei sferturi dintre funcționarii ANAF nu știu sau nu vor să dea informații telefonic
Publicat: 19/09/2012, 18:48
Actualizat: 23/03/2019, 11:59

Trei sferturi dintre funcționarii Agenției Naționale a Administrației Financiare nu știu sau refuză să furnizeze telefonic informațiile solicitate de către către contribuabili, reise dintr-un studiu efectuat de Asociația pentru reformarea sistemului de impozite și taxe în 47 de administrații fiscale, scrie Mediafax.

Reprezentanții asociației au contactat în luna septembrie funcționarii din administrațiile financiare spunând că sunt de la o firmă și că doresc să afle ce contribuții trebuie să rețină și unde să le achite pentru drepturile de autor plătite unei persoane fizice rezidente în Germania.

Din cele 47 de administrații contactate telefonic (câte una din fiecare județ, 5 sectoare din București și centrul de asistență a contribuabililor), 23 nu au oferit niciun răspuns, 8 au răspuns „Citiți legea”, 5 au dat răspunsuri greșite și doar 11 au răspuns corect, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Asociația pentru reformarea sistemului de impozite și taxe (ARSIT).

Angajații agențiilor din Pitești, Slobozia, Alba-Iulia, Focșani și Vaslui au fost cei mai amabili și profesioniști în soluționarea speței.

Studiul relevă că atunci când răspund la telefon funcționarii publici nu se prezintă cu numele lor și al insituției pe care o reprezintă, iar unii dintre ei sunt retincenți să acorde informații unui contribuabil din alt județ sau localitate.

„Cei mai mulți funcționari au fost amabili, deși de multe ori nu au oferit niciun răspuns concret. Cu toate că o mare parte a funcționarilor s-au străduit să ajute contribuabilul și chiar să-i ofere răspunsul corect și complet, funcționarii care acordă asistență nu sunt specializați pe un anumit domeniu, ceea ce face destul de dificilă acordarea asistenței la un nivel superior”, a afirmat directorul executiv al ARSIT, Delia Cataramă, specialist în fiscalitate.

Reprezentanții asociației recomandă ANAF să instruiască personalul pentru a acorda informații telefonice oricărei persoane și să efectueze traininguri după apariția de noutăți legislative.

Totodată, ARSIT propune transformarea Centrului de asistență a contribuabililor din cadrul ANAF într-un call center unic la nivel național pentru acordarea de asistență telefonică, care să fie deservit de un număr mai mare de funcționari publici și să fie structurat pe tipuri de impozite.

La rândul său, Mihai Constantin, vicepreședinte ANAF, a recunoscut că este necesară o pregătire profesională continuă a angajaților, cu atât mai mult cu cât modificările legislative sunt foarte dese, însă a explicat că Ministerul Finanțelor Publice nu are bani să angajeze profesori calificați și să organizeze cursuri în cadrul Școlii de Finanțe Publice și Vamă.

Totodată, el a spus că ANAF ar putea beneficia de fonduri de la Banca Mondială în cadrul unui program de restructurare a administrației fiscale.
„Școlii de Finanțe Publice și Vamă îi lipsesc posibilitățile de a angaja profesori calificați și de a organiza cursuri de calificare. (…) Sperăm ca prin proiectul cu Banca Mondială să facem o școală de finanțe adevărată, să putem găsi profesori și să instruim oamenii și să-i putem ține după aceea în sistem”, a afirmat Constantin.

ARSIT va continua să monitorizeze administrațiile fiscale din țară, propunându-și să efectueze studii trimestrial în rândul acestora.
„Vrem să creăm o competiție pozitivă între agențiile fiscale și să știe că cineva le monitorizează”, a afirmat președintele asociației, Octavian Radu.

Raluca Ghinea, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice