Tribunalul București obligă Impact la plata a 32 milioane de lei unui antreprenor

Tribunalul București obligă Impact la plata a 32 milioane de lei unui antreprenor
Publicat: 01/11/2012, 17:51
Actualizat: 05/02/2019, 13:55

Tribunalul București obligă Impact Developer&Contractor (IMP) să plătească suma de 32,4 milioane lei către firma Romconstruct, un antrenpreor al dezvoltatorului imobiliar, decizie la care Impact va face apel.

„Conform informațiilor obținute în data de 1.11.2012 de pe portalul instanțelor de judecată, acțiunea formulată de către Romconstrcut, ce face obiectul dosarului cu nr 35939/3/2011(dosar inițial 19/105/2010), aflat pe rolul Tribunalului București, secția a VI a civilă, a fost admisă în parte, iar Impact Developer&Contractor obligată la plata sumei de 32,4 milioane lei, compusă din contravaloare lucrări construcții, lucrări suplimentare, penalități, materiale. Soluția poate fi schimbată, ea fiind pronunțată de instanța de fond. Soluția instanței are la bază omologarea unor rapoarte de expertiză întocmite fără a se fi avut în vedere clauzele contractelor încheiate de părți”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Impact Bursei de Valori București (BVB).

Reprezentanții companiei menționează că nu au detalii despre motivarea instanței și argumentele juridice care au condus la luarea unei „decizii incorecte și care ignoră întrutotul convențiile părților”.

„Impact dorește să asigure toți investitorii, clienții și partenerii de afaceri că va uza de toate mijloacele legale împotriva acestei sentințe, pronunțată de instanța de fond și că în conformitate cu prevederile legale urmează să declare apel împotriva acestei sentințe. Considerăm că soluția instanței este surprinzătoare și contradictorie, suma dispusă de instanță a fi achitată de Impact fiind netemeinică și incorectă. Societatea Impact va urma toate căile de atac pentru anihilarea efectelor acestei hotărâri”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții companiei menționează că Romconstruct este o firmă de construcții care a acționat ca antreprenor al dezvoltatorului, iar contractele de prestări servicii încheiate cu aceasta au fost reziliate din cauza nerespectării prevederilor contractuale, din cauza întârzierilor repetate, totalizând peste 200 de zile, și care au atras daune materiale și de imagine ale dezvoltatorului.

Romconstruct este în procedura de insolvență, iar într-un dosar înregistrat în 2010 la Tribunalul Prahova, Impact este înscrisă în tabelul preliminar al creanțelor cu suma de 16 milioane lei, mai arată reprezentanții dezvoltatorului imobiliar.

Între cele două firme au mai existat unele litigii, într-un caz, Romconstruct obținând în 2010 în instanță chiar insolvența Impact. După câteva luni, Curtea de Apel București a suspendat provizoriu procedura de insolvență, iar în aprilie 2011 procedura a fost închisă definitiv și irevocabil.

Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli rectificat luna trecută de acționarii Impact, dezvoltatorul imobiliar va constitui provizioane de 15,8 milioane lei, din care 7,3 milioane lei pentru litigii. Totodată, bugetul prevede pierderi record, de 35,6 milioane lei.

Fondatorul Impact, Dan Ioan Popp a fost înlocuit în luna aprilie de la conducerea Consiliului de Administrație cu Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma.

Mai multe fonduri de investiții străine au cumpărat în ultimii ani pachete de acțiuni de la Dan Ioan Popp și controlează împreună peste 50% din acțiuni, astfel că pot să-și impună strategia de conducere a firmei.

Cel mai mare acționar al companiei este Dan Ioan Popp, cu 16,5% din titluri. În acționariat se regăsește și compania de administrare a investițiilor East Capital, care deține prin firma Salink Limited, din Cipru, un pachet de 10,1% din acțiuni și Carmen Săndulescu, directorul executiv al companiei, cu 9,69% din capital. Alți acționari importanți sunt trei fonduri ING, care au cumulat 5,18%.

Acțiunile Impact au încheiat ședința bursieră de joi în scădere cu 4,51%, la 0,1333 lei. Raportat la acest preț, capitalizarea companiei este de 26,3 milioane lei (5,8 milioane euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase