UE trebuie să AVANSEZE integrarea, pentru a face față problemelor geopolitice și transformărilor tehnologice

UE trebuie să AVANSEZE integrarea, pentru a face față problemelor geopolitice și transformărilor tehnologice
Publicat: 14/02/2024, 16:55

Uniunea Europeană trebuie să continue avansarea integrării pe piața unică, prin uniformizarea reglementărilor și intensificarea competiției, în contextul schimbărilor climatice, al transformărilor geopolitice și modificărilor tehnologice.

”Piața unică a Uniunii Europene, una dintre cele mai mari zone comerciale integrate din lume, se află în centrul competitivității noastre. Cu peste 440 de milioane de consumatori și economii mari, a făcut posibil ca UE să devină cel mai mare bloc comercial din lume – cu activități de afaceri reprezentând un sfert din exporturile globale la nivel de servicii și 20% în materie de produse tehnologice -, fiind și o destinație dezirabilă pentru investițiile străine. Cadrul meacroeconomic stabil și infrastructura de calitate susțin un mediu favorabil de investiții, în contextul unui model puternic al economiei sociale de piață. Recentele crize succesive au evidențiat importanța consolidării rezilienței pieței unice”, arată ”Raportul din 2024 privind Piața Unică și Competitivitatea”, elaborat de Comisia Europeană.

În contextul pandemiei și al invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a lansat o serie de inițiative pentru menținerea integrității pieței comunitare și pentru consolidarea bazei industriale.

”Uniunea Europeană are avantaje puternice: ingineri calificați, excelență în cercetare, infrastructură de calitate, o bază de producție puternică, un sector al serviciilor foarte eficient, superioritate competitivă în dezvoltarea tehnologiilor ecologice, computere foarte performante, tehnologii cuantice și pentru transformarea digitală și, bineînțeles, rampa de lansare prin piața unică. Cu toate acestea, economia europeană se confruntă cu provocări, unele de lungă durată, altele recente, asociate schimbărilor climatice, transformărilor geopolitice, accelerării tehnologice, prețurilor mari la energie, demografiei, lipsei forței de muncă, dependențelor strategice și competiției internaționale incorecte”, subliniază Comisia Europeană.

Experții europeni cer intensificarea cooperării între Comisia Europeană și statele membre, în special prin aplicarea în totalitate a reglementărilor comunitare și eliminarea ”barierelor naționale”, spre exemplu în sectorul serviciilor. De asemenea, sunt necesare investiții strategice, reducerea riscurilor asociate investițiilor străine și intensificarea rezilienței economice, inclusiv prin avansarea tranziției ecologice și digitale.

Vestager: ”Sunt necesare eforturi suplimentare pentru accelerarea investițiilor”

”Raportul confirmă numeroasele forțe competitive ale Europei și faptul că piața unică rămâne un element central pentru dezvoltarea companiilor și exploatarea noilor oportunități. Dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru accelerarea investițiilor, pentru avansarea tehnologiilor strategice și asigurarea competențelor corecte pentru forța noastră de lucru”, afirmă Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

Breton: Trebuie accelerată coordonarea între UE și statele membre

La rândul său, Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, a amintit că, pentru susținerea competitivității UE, este necesar ca funcționarea pieței comunitare să fie compatibilă cu politicile industriale.

”Raportul prezintă date care evidențiază numeroasele avantaje ale economiei UE – piața unică, potențialul de inovare, cadrul de reglementare în domeniile ecologic și digital. În pofida acestor capabilități puternice, sunt necesare mai multe eforturi pentru abordarea costurilor energiei, pentru evitarea înlocuirii vechilor dependențe în materie de combustibili fosili cu noi dependențe și pentru asigurarea unei mai bune coordonări între UE și investițiile naționale în tehnologiile viitorului, pentru creșterea calității locurilor de muncă în spațiul UE”, subliniază Thierry Breton.

Citește și:

MILIARDE de lei pentru modernizarea sistemului energetic. Ministerul a semnat alte 21 de contracte pentru extinderea rețelelor de distribuție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...