• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

VÂLCEA. Vâlcea este județul cu cea mai ridicată rată a șomajului din România. Ce avantaje au locuitorii acestei regiuni

În Vâlcea, oamenii se simt în siguranță, aici înregistrându-se a doua cea mai scăzută rată a criminalității. În schimb, rata șomajului este cea mai ridicată din România și doar jumătate dintre gospodării sunt dotate cu instalații de canalizare.

Vâlcea ocupă locul 18 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul. În rândul locuitorilor săi se înregistrează a doua cea mai ridicată speranță de viață din țară, dar și a doua cea mai scăzută rată a criminalității. În schimb, rata șomajului este cea mai ridicată din România și doar jumătate dintre gospodării sunt dotate cu instalații de canalizare.

Locuitorii județului Vâlcea sunt românii care trăiesc cel mai mult, după bucureșteni. Ei au parte, în medie, de o viață cu 5 ani mai lungă decât cei din județul Satu Mare, locul unde se înregistrează cea mai scăzută speranță de viață la naștere din întreaga țară, dar și decât locuitorii județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România – Timiș, Ilfov, Sibiu, Cluj și Prahova.

Vâlcea se clasează tot pe locul doi în clasament, după Ilfov, și în ceea ce privește rata criminalității. În 2011, aici au fost condamnate definitiv 105 persoane la fiecare 100.000 de locuitori, cu 20 mai multe decât în județul Ilfov – lider al topului, dar cu 264 mai puține decât în județul Hunedoara – ultimul clasat în acest caz.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Tot aici, angajatorii își plătesc personalul cu un salariu mediu net de circa 1.248 de lei, sub media națională, și doar cu 200 de lei mai mare decât cel câștigat de către cei mai prost plătiți angajați din România, locuitorii județului Harghita. Chiar și așa, găsirea unui loc de muncă în Vâlcea este o sarcină dificilă pentru mulți dintre locuitorii județului, având în vedere că aici se înregistrează cea mai ridicată rată a șomajului din România, de 10,48%.

Totodată, unul dintre marii jucători de pe piața locală, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, se află acum în incolvență, iar conducerea acestuia a decis concedierea a peste 1.000 de angajați.

Nici condițiile în care locuiesc românii din Vâlcea nu sunt foarte bune. Doar 52,1% dintre gospodăriile aflate în această regiune dispun de intalații de canalizare, față de cele din București, Brașov sau Timiș, care sunt dotate cu astfel de facilități în proporție de peste 85%.

Inchide