Vânzările auto au crescut cu aproape 30% în primele opt luni

Vânzările auto au crescut cu aproape 30% în primele opt luni
Publicat: 17/09/2014, 19:03

Față de luna iulie, vânzările de autovehicule noi au înregistrat o scădere de 25,3%, la 7.455 de unități, iar livrările de autoturisme s-au redus cu 30,4%, la 5.959 unități.

În România, vânzările sunt susținute în continuare de achizițiile realizate de către companii, acestea reprezentând 71% din volumulul total înregistrat în intervalul ianuarie – august.

„Și pe plan european se remarcă o evoluție pozitivă, principalele țări europene înregistrând creșteri ce consolidează un trend ascendent pentru 2014 (datele după opt luni fiind: Franța +1,6%, Germania +2,6%, Italia +3,5%, Spania +16,4%, Marea Britanie +10,1%). Ar fi însă de remarcat faptul că în luna august 2014, în jumătate din țările Europei vestice volumele au fost mai mici decât cele din august 2013”, se arată într-un comunicat al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Asociația semnalează faptul că în primele opt luni ale anului înmatriculările de autoturisme rulate au scăzut cu circa 5,5% (8.300 unități) comparativ cu aceeași perioadă din 2013.

Cu toate acestea, volumul mașinilor rulate (peste 139.000 unități în 2014) rămâne ridicat comparativ cu cel al autoturismelor noi, de aproximativ trei ori mai mare. Comparativ, în 2013 raportul a fost de 4 unități rulate la unul nou.

La autoturisme noi, topul vânzărilor pe mărci după opt luni este condus de către Dacia, cu 17.792 unități (33,1% din total), urmată de Volkswagen (5.491 unități/ 10,2%), Skoda (5.042 unități/ 9,4%), Ford (3.741 unități/ 7%), Renault (3.635 unități/ 6,8%) și Opel (2.433 unități/ 4,5%).

Pe modele, situația a rămas neschimbată, Dacia Logan fiind cel mai bine vândut model în luna august, dar și după opt luni, urmat de Dacia Sandero, Dacia Duster, Skoda Octavia și Volkswagen Golf.

Producția auto a scăzut cu 8,4% în intervalul analizat, la 252.119 de autovehicule, din care 85% au fost asamblate de Dacia, 14,8% de Ford și 5 unități de către Roman Brașov.

Volumele cele mai mari au fost înregistrate de Dacia Duster (101.637 unități, din care 2.152 în luna august), urmată de Dacia Logan (55.571 unități, din care doar 776 unități în august), Ford B-Max (38.555 unități, din care 2.034 în august), Dacia Sandero (30.032 unități) și Dacia Logan MCV (26.319 unități).

În luna august au fost exportate 4.304 unități, ceea ce face ca după opt luni să fie consemnate livrări externe totale de 232.171 unități, în scădere cu 2,2% față de perioada similară din 2013.

Cel mai exportat model după opt luni a fost Dacia Duster (96.493 unități), urmat de Logan, cu 46.405 unități și Ford B-MAX, cu 38.376 unități.

„Cu datele înregistrate în luna august 2014, consemnăm un număr de 14 luni consecutive de creștere față de lunile similare din anul precedent. Totuși, aceste volume nu înseamnă în mod automat și creșterea afacerilor, dacă ne uităm la datele comunicate de către Institutului Național de Statistică. Conform INS, creșterea cifrei de afaceri în comerțul cu autovehicule după 7 luni din 2014 era de numai 6% față de aceeași perioadă din 2013, comparativ cu +32% cât a fost creșterea numărului de unități vândute. În plus, remarcăm și faptul că numărul de autoturisme noi înmatriculate în România (la 8 luni) este cu circa 15% mai mic decât vânzările realizate”, se arată în comunicatul APIA.

Asociația punctează că autovehiculele rulate importate continuă să intre în număr important în parcul național, în condițiile în care nefiscalizarea comerțului cu autovehicule rulate din import (TVA, impozite) rămâne un subiect nerezolvat de ani de zile.

Concluzionând, reprezentanții APIA susțin că este necesar un cadru legal care să stimuleze în mod real achiziția de autovehicule cu tehnologii avansate, orientate către eficiență și protecția mediului, iar complementar sunt necesare măsuri eficiente de limitare a evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu autovehicule rulate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji