Veniturile din turism au scăzut în România cu 16% în ultimii patru ani

Veniturile din turism au scăzut în România cu 16% în ultimii patru ani
Publicat: 11/06/2012, 11:35
Actualizat: 31/07/2014, 15:17

Veniturile industriei turistice din România s-au redus cu 16% în ultimii patru ani, până la 1,5 miliarde euro în 2011, în principal din cauza scăderii numărului de turiști străini și a cheltuielilor acestora, piața locală fiind una dintre cele mai afectate de criză din regiune, potrivit PwC România, informează Mediafax.

Cheltuielile turiștilor străini au scăzut de la peste 750 de milioane euro în 2008 la mai puțin de 600 milioane euro în 2011, în vreme ce turiștii autohtoni și-au redus cheltuielile în această perioadă de la 1,01 miliarde euro la 900 milioane euro. În ultimii patru ani, rata medie anuală de creștere a industriei turistice locale a fost negativă, respectiv -5,7%, a anunțat compania de consultanță și audit.

„Recesiunea a avut un impact sever asupra industriei turistice a țărilor central și est-europene, Polonia, Slovacia și România fiind piețele cele mai afectate. Recesiunea a redus veniturile disponibile ale consumatorilor, care s-au văzut astfel nevoiți să-și reducă cheltuielile pentru vacanțe. De departe, cel mai afectat segment de aceste schimbări în comportamentul consumatorilor a fost cel al vacanțelor în străinătate, turiștii români reducându-și cheltuielile cu 30%, de la 460 de milioane euro în 2008 la 310 milioane euro în 2011”, a declarat într-un comunicat Andrei Crețu, manager în cadrul PwC România și unul dintre autorii studiului.

Studiul arată că industria turistică din România a contribuit cu 1,4% la PIB, dar, dacă se adaugă și contribuțiile indirecte și cele induse, turismul aduce aproape 6 miliarde de euro la PIB-ul României. Sectorul turistic românesc are însă o contribuție redusă la PIB în comparație cu alte țări din regiune, în condițiile în care în Bulgaria reprezintă 3,6% din PIB, în Ungaria 4%, iar în Republica Cehă 2,8%.

„Deși sectorul turistic al României are un potențial real de creștere, infrastructura de transport și cea hotelieră inadecvată împiedică dezvoltarea acestuia. De asemenea, sectorul resimte lipsa unui număr suficient de personal calificat în domeniu (bucătari, ospătari, cameriste), în principal ca urmare a faptului că mulți dintre românii cu astfel de calificări au preferat să lucreze în străinătate, în vreme ce școlile și liceele profesionale nu furnizează suficienți absolvenți cu pregătirea necesară”, a adăugat reprezentantul PwC, care a arătat că intensificarea competiției așteptată în acest domeniu va duce la o îmbunătățire a calității serviciilor turistice.

Raportul arată totodată că România are una dintre cele mai scăzute rate de ocupare hotelieră din Europa, de 26%, în timp ce hotelurile din București au un grad de ocupare mai mult decât dublu (62%). Cu toate acestea, veniturile pe cameră disponibilă (REVpar) au scăzut chiar și în București în ultimii patru ani. În afară de recesiune, creșterea ofertei hoteliere din București este responsabilă de deteriorarea indicatorului, potrivit companiei de consultanță.

„Turismul este un sector economic foarte competitiv, iar România trebuie să-și pună lucrurile la punct pentru a atrage un număr mai mare de turiști străini. Acest lucru nu va fi ușor, având în vedere că țările din regiune investesc masiv în dezvoltarea industriilor lor turistice. România ar putea utiliza o strategie de marketing diferită, promovându-se drept o țară încă neafectată de efectele secundare ale turismului de masă, poziționându-se drept o destinație de aventură pentru turiștii interesați să se abată de la traseele aglomerate” a mai spus Crețu.

PwC asigură servicii de audit, consultanță fiscală pentru afaceri, rețeaua fiind prezentă în 158 de țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ