Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Verificare istoric auto gratuit. Cum poți să afli dacă mașina pe care vrei s-o cumperi a avut probleme în trecut, ori i-a fost modificat kilometrajul

Verificare istoric auto gratuit. Cum poți să afli dacă mașina pe care vrei s-o cumperi a avut probleme în trecut, ori i-a fost modificat kilometrajul

Verificare istoric auto gratuit. Atunci când îți cumperi o mașină second hand, este extrem de important să obții informații reale despre istoricul mașinii, mai ales că modificarea kilometrajului real a devenit o practică în rândul samsarilor.

Cei de la Registrul Auto Român (RAR) au implementat o aplicație care îți permite să faci verificarea istoricului auto online, inclusiv de pe smartphone.

Verificare istoric auto gratuit. Cum funcționează?

Orice persoană care deţine sau intenţionează să achiziţioneze un vehicul poate verifica istoricul acestuia, cu condiția ca maşina să fi trecut cel puţin o dată pe la RAR.

Datele se obţin dacă solicitantul introduce în aplicaţia „ISTORIC VEHICUL” adresa de email şi numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/şasiu).

Aplicaţia va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă şi, după validarea lui, va furniza către aceeaşi adresă de email informaţiile pe care cei de la RAR le-au considerat utile pentru deţinătorul sau viitorul deţinător al unui vehicul.

Datele generate sunt: activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

Datele oferite reflectă configuraţia vehiculului şi statutul acestuia şi sunt valabile la data interogării acestora în sistemul informatic al RAR.

Dacă aplicaţia se accesează în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricţionat accesul la verificarea istoricului auto. Aplicaţia poate fi accesată şi de pe smartphone.

Aplicaţia RAR îl ajută pe cumpărătorul unui vehicul să facă o achiziţie în cunoştinţă de cauză. Principalele beneficii ale verificării istoricului auto online se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue.

Verificare istoric auto gratis

Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul, atrag atenția cei de la RAR.

Pe viitor, aceștia au în vedere extinderea domeniului informaţiilor oferite, prin includerea şi a unor date referitoare la eventuale daune şi/sau reparaţii care interesează structura de rezistenţă a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informaţii care nu aparţin RAR, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri.

Poți face AICI verificarea istoricului auto gratis

Inchide