Vicepreședinte BCE: Inflația ar putea crește din nou, temporar, în zona euro / Pe termen scurt, economia probabil va rămâne ”subperformantă”

Vicepreședinte BCE: Inflația ar putea crește din nou, temporar, în zona euro / Pe termen scurt, economia probabil va rămâne ”subperformantă”
Publicat: 13/11/2023, 15:43

Zona euro s-ar putea confrunta din nou cu o creștere temporară a inflației, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), subliniind că, pe termen mediu, prețurile vor scădea, în contextul menținerii politicii monetare stricte, care însă afectează performanțele economice.

”Inflația este semnificativ mai scăzută, dar încă este de așteptat să rămână la un nivel ridicat prea mult timp. (…) Ne așteptăm la o creștere temporară a inflației în următoarele luni, în condițiile în care efectele de bază ale majorării puternice a prețurilor la energie și alimente în toamna anului 2022 nu au fost incluse în calculele pentru acest an. Dar, pe termen mediu, observăm continuarea procesului general al scăderii inflației”, a declarat Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE, cu ocazia Conferinței financiare a zonei euro, desfășurată în orașul german Frankfurt.

Inflația în zona euro a scăzut până la nivelul de 2,9% în septembrie, potrivit datelor anunțate de Oficiul pentru statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Luis de Guindos a notat că ”perspectivele de creștere economică în zona euro au continuat să se deterioreze”, în contextul ”încetinirii ritmului economic pe plan global” și al ”condițiilor financiare mai stricte”, care au impact asupra investițiilor și consumului.

”În trimestrul al treilea, valoarea PIB-ului a scăzut cu 0,1%. Acest lucru semnalează că producția rămâne într-o zonă de contracție, în timp ce sectorul serviciilor a continuat să slăbească. Activitățile industriale mai slabe afectează serviciile, impulsul efectelor redeschiderii piețelor se atenuează, iar impactul dobânzilor mai mari se extinde. Este probabil ca economia zonei euro să rămână subperformantă pe termen scurt. Cu toate acestea, urmează să se revigoreze pe termen mediu, în contextul în care inflația va continua să scadă, pe fondul redresării veniturilor reale și al intensificării cererii în zona euro”, a subliniat Luis de Guindos, potrivit declarațiilor postate pe site-ul Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană intenționează să mențină actualul nivel al dobânzii de referință ”în următoarele câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației, a afirmat, vinerea trecută, președintele instituției, Christine Lagarde. Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Potrivit datelor estimative raportate de Eurostat, inflația zonei euro a fost de 2,9% în octombrie 2023, în scădere de la 4,3% în septembrie.

Economia zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea din 2023, înregistrând o scădere de 0,1%, în timp ce Uniunea Europeană a avut o evoluție a PIB-ului de 0,1%. În trimestrul al doilea din 2023, zona euro înregistrase o creștere economică de 0,2%, iar economia Uniunii Europene stagnase (0,0%).

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană condamnă practicile Hamas, dar cere Israelului ”pauze umanitare” / Borrell se va deplasa în Orientul Mijlociu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...