Victor Ponta susține că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani

Victor Ponta susține că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani
Publicat: 03/05/2013, 19:05
Actualizat: 23/03/2019, 10:10

Premierul Victor Ponta susține că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani, în urma exploatării resurselor de gaze și de țiței din Marea Neagră, precizând că Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea de noi sonde, scrie Mediafax.

„Am vizitat platformele din Marea Neagră, le mulțumesc reprezentanților OMV – Petrom care au fost alături de mine. Primul sentiment pe care îl am este de foarte mare mândrie pentru că am văzut realizări tehnologice cu totul și cu totul excepționale, o platformă în mijlocul mării nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizări care au aparținut românilor, celor de la Petrom. Am aflat și eu cu această ocazie că e vorba de zeci de ani de experiență, dinainte de 1989, e vorba de condiții extrem de dificile, e vorba de invenții tehnologice care aparțin celor de la Petrom și faptul că în acest moment o parte importantă a producției de țiței și de gaze vine din această zonă de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a României și aici vorbesc nu doar de consumul populației, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun”, a afirmat premierul, vineri, într-o conferință de presă susținută pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”.

Ponta a mai spus că prin investițiile Petrom, dar și ale altor companii, zona Mării Negre devine „acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie”.

Premierul a precizat că Guvernul va oferi „tot sprijinul” pentru aceste investiții.

El a susținut că în cel mult zece ani „Marea Neagră va putea acoperi integral necesitățile industriei și populației românești și va face din România într-adevăr un jucător important pe această piață”.

„În perioada imediat următoare Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde și e foarte important că zona Mării Negre, prin investițiile făcute în special de OMV – Petrom, dar și de alte companii mondiale de renume, devine într-adevăr acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie. Ideea de a avea independență energetică și de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate și din partea Guvernului va exista tot sprijinul pentru investițiile OMV-Petrom, pentru ceilalți investitori în așa fel încât într-o perioadă de timp, care poate părea lungă pentru politicieni, dar de fapt e scurtă pentru marile companii, de 4, 5, 6, 7 ani, producția și de gaze și de țiței din Marea Neagră va putea acoperi integral necesitățile industriei și populației românești și va face din România într-adevăr un jucător important pe această piață”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai spus că își dorește ca în acest an să fie inaugurată conexiunea de gaze cu Republica Moldova și astfel țara noastră să devină și exportator.

Premierul a menționat că, în afara platformelor care aparțin Petrom, sunt două perimetre noi ale Exxonmobile, iar într-unul dintre acestea a intrat în asociere și Romgaz.

„În afară de ceea ce am vizitat acum platformele vechi aparținând doar Petrom, sunt două perimetre noi, e vorba de Neptun și de Midia, unde sunt acordate licențele împreună cu Exxonmobile. Într-unul dintre ele a intrat și Romgaz și este prima dată când o companie românescă intră într-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic”, a explicat premierul.

Victor Ponta a mai declarat că problema energiei este una care preocupă Europa și din acest motiv în luna mai va fi un Consiliu European care va dezbate acest subiect.

„Pe 22 mai va ieși un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie pentru că toată Europa are o problemă de competitivitate și are o problemă de dependență energetică. Și atunci România este privilegiată față de alte țări. Sper că în luna iunie să avem vestea bună privind semnarea proiectului Nabucco, deci România este într-o poziție privilegiată de care trebuie să știe să profite în anii care urmează”, a afirmat premierul Ponta.

Companiile OMV Petrom și Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României, se arăta într-un comunicat al OMV Petrom transmis în 4 aprilie Bursei de Valori București
OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunțat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Cosmin Văideanu, [email protected]

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...