VIDEO | România va cere Comisiei amânarea închiderii producției pe bază de lignit, după ce a luat bani din PNRR. Explicațiile ministrului Energiei

Publicat: 16/10/2023, 19:08

Statul român va solicita Comisiei Europene să aprobe amânare termenul de închidere a producției de energie pe bază de lignit – parte din jaloanele pentru care a primit deja bani prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – după întârzierile înregistrate la proiectele noilor centrale pe gaze și energie solară din Oltenia, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, până la finalul acestei luni, va merge la Bruxelles pentru a avea o discuție privind amânarea termenului de închidere a minelor pe bază de lignit, după ce planurile inițiate au înregistrat întârzieri care i-ar putea afecta pe actualii angajați ai Complexului Energetic Oltenia, implicit stabilitatea economico-socială în zonă.

Potrivit ministrului, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a beneficiat deja de un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei și și-a asumat un plan de reorganizare extrem de ambițios, care a a fost reglementat și prin PNRR și a fost reglementat și prin legea decarbonizării, de asemenea, jalonul PNRR.

„Acolo vorbim de orizontul de timp 2026, orizont de timp în care producția bazată pe lignit ar trebui să se oprească, ceea ce pentru cei 10.000 și ceva de angajați ai Complexul Energetic Oltenia nu este cea mai bună perspectivă. Gândirea planului de restructurare, de relansare a CEO a inclus mai multe parteneriate, a fost desfășurat o procedură competitivă, transparentă și au fost selectate – precizez, înainte de mandatul meu – trei companii, respectiv OMV Petrom pentru un parc fotovoltaic, Tim Mark întru un parc fotovoltaic și o centrală pe gaz la Turceni de 475 de megawați putere instalată și ARO Slatina cu o centrală pe gaz la Ișalnița de 875 de megawați putere instalată”, a detaliat ministrul.

„Vreau să ponderez așteptările pentru a decala termenele”

În prezent, contractele sunt practic finalizate cu toți cei trei parteneri privați și urmează să fie selectate companiile care vor implementa proiectele.

„Problema este că, din păcate, din cauza unor întârzieri, nu ne suprapunem închiderea lignitului cu punerea în funcțiune a acestor noi capacități, ceea ce poate, subliniez, poate crea o problemă din perspectiva sistemului Energetic Național”, a precizat Sebastian Burduja.

„La CEO am promis că vom merge la Comisia Europeană și vom prezenta toate aceste argumente, motiv pentru care am constituit un grup de lucru în care toată lumea a fost invitată, și reprezentanții companiei, și reprezentanții sindicatelor – acum sunt mai multe sindicate – au fost prezenți la masă și au adus argumentele și săptămâna trecută am definitivat împreună cu Consiliul Concurenței o listă de argumente pe care le vom prezenta Comisiei Europene și mă voi ține de promisiune și până la finalul acestei luni voi merge la Bruxelles pentru această discuție”, a spus ministrul Energiei.

În acest context, Sebastian Burduja a precizat că vrea să convingă oficialii Comisiei să accepte amânarea datelor-limită convenite deja.

„E adevărat, vreau să ponderez așteptările pentru a decala termenele de închidere a exploatării bazate pe lignit. Avem nevoie să modificăm o lege în Parlamentul României, legea decarbonizării. Sigur că se poate face. Avem nevoie să modificăm planul de restructurare cu aprobarea Comisiei Europene, pentru că altfel va fi declarat ajutor de stat ilegal și un ajutor de stat ilegal de 1,2 miliarde de euro înseamnă finalul pentru Complexul Energetic Oltenia și nu putem risca acest scenariu și înseamnă chiar și o renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – atenție, pentru jaloane pe care România deja a încasat sumele aferente, ceea ce nu cred că are precedent. Dar, încă o dat,ă promisiunea a fost că ne străduim și prezentăm din perspectiva Ministerului Energiei toate argumentele”, a spus ministrul.

„Am purtat și o corespondență cu Transelectrica pe acest subiect și înțeleg că sunt în procedură de achiziție a unui studiu de adecvanță a sistemului. Undeva în viitor vom avea disponibil spre finalul anului viitor și pe baza datelor din studiu, tragem nădejde că vom avea noi argumente în fața Comisiei Europene pentru păstrarea în funcțiune a grupurilor, a unor grupuri de la Turceni și Rovinari și deci inclusiv a exploatării lignitului pentru o perioadă de timp. Dacă ne uităm la Polonia, ar fi 2049. Deci există un orizont de timp în care Uniunea Europeană permite aceste exploatări, pentru că este nevoie de producție de energie în bandă, cu atât mai mult cu cât avem o creștere substanțială a ponderii energiei verzi – solar, eoliană”, a precizat Sebastian Burduja.

Întrebat despre cauzele acestor întârzieri și responsabilii, ministrul a răspuns că este în derulare o analiză, există și o echipă a corpului de control acolo, au finalizat un raport parțial care a fost înaintat tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv din sfera penală. „Raportul vizează incidentul de securitate și modul în care s-au derulat anumite achiziții. Mai multe detalii nu pot să vă dau, pentru că sunt anchete penale în curs”, a conchis ministrul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb