VIDEO | Sebastian Burduja, aplaudat la COP28. „S-ar putea să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem energie deloc”

Publicat: 05/12/2023, 19:28
Actualizat: 05/12/2023, 19:39

România este pregătită să joace un rol de lider în efortul global privind triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiune, pe toate palierele, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în susținerea aderării la „Declarația globală privind energia regenerabilă și eficiența energetică”, în cadrul reuniunii COP28.

Ministrul Energiei a fost aplaudat de colegii săi reuniți la COP28 atunci când a prezentat argumentele în favoarea energiei verzi. Tototodată, Sebastian Burduja a reiterat apelul privind conștientizarea importanței securității energetice, cu referință la proiectul pe care în susține de la începtutul mandatului, centrala de la Tarnița – Lăpuștești.

„Astăzi (marţi n.r), în faţa a 53 de miniştri omologi din toată lumea, am avut onoarea să susţin aderarea României la «Declaraţia globală privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică». Obiectivul este triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030. Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Vom avea sau nu un viitor pe această Planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.). Le-am spus astăzi colegilor miniştri reuniţi din întreaga lume despre succesele României din ultimii ani, atât prin creşterea numărului de prosumatori, cât şi prin mobilizarea mediului privat şi creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile. Iar energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură. Şi le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în ţările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generaţii”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Intervenţia sa integrală a fost postată pe reţeaua de socializare:

„Mulțumesc foarte mult și România susține cu entuziasm acestă declarație.

Cred că acest lucru nu va fi greu, va fi incredibil de greu, dar întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: „Putem să ajungem acolo suficient de repede?”.

Exemplul României arată că ceea ce ne trebuie nu este numai un parteneriat între guverne, ci între şi între cetăţeni şi sectorul privat.

Și una dintre lecţiile învăţate de România este că finanţarea prin granturi funcţionează cu adevărat.

În România, în urmă cu un an şi jumătate, aveam mai puţin de 20.000 de gospodării care aveau instalate panouri fotovoltaice.

Astăzi avem peste 100.000 de gospodării, iar capacitatea lor instalată este mai mare decât capacitatea instalată a centralei noastre nucleare.

În plus, în ceea ce priveşte companiile private, am pus la dispoziţie o finanţare de aproape două miliarde de euro, finanţare europeană şi de la bugetul naţional, iar răspunsul pieţei a fost incredibil. Ne aşteptăm să avem undeva între 6 şi 8 GW capacităţi fotovoltaice şi eoliene până în 2030 prin această finanţare.

Vreau să mai punctez pe scurt problema securităţii: S-ar putea să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem energie deloc.

Deci, în termeni de modernizare a rețelei și de echilibrare a reţelei, aş vrea să subliniez importanţa stocării, în special a stocării în hidrocentrale prin pompaj, care tinde să fie mult mai prietenoasă cu mediul decât câmpiile de baterii.

Deci acesta este un îndemn către toţi să aibă în vedere stocarea în hidrocentrale şi o modalitate pentru accelerarea acordării de autorizaţii.

Pentru că putem face acum câteva compromisuri pe plan loc pentru un singur proiect, să salvăm o întreagă planetă.

În concluzie, din punctul meu de vedere, o declarație înseamnă acțiune, nu doar cuvinte, și pe măsură ce fiecare dintre noi merge în țările natale, să nu uităm că această misiune nu este pentru alegerile viitoare, ci pentru generația următoare.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete