VREMEA. Cât pierd transportatorii din cauza viscolului. Două milioane de euro stau blocați la „Mama Mare” în Bacău. VIDEO

Redactor:
Alexandra Pele
Vremea. Prognoza meteo. Drumuri închise. Marfă în valoare de aproape două milioane de euro stă blocată în județul Bacău, unde circa 200 de TIR-uri așteaptă ca restricțiile de circulație să fie ridicate, a precizat Augustin Hagiu, consultant în transporturi, luni, la Gândul LIVE.

Marfă în valoare de aproape două milioane de euro stă blocată în județul Bacău, unde aproximativ 200 de TIR-uri așteaptă ca restricțiile de circulație să fie ridicate, a precizat Augustin Hagiu, consultant în transporturi, luni, la Gândul LIVE.

„Ultima informare pe care am primit-o venea de la Bacău. Într-un popas care se cheamă Mama Mare, circa 200 de TIR-uri așteaptă să înceapă tranzitarea către București (…) Valoarea mărfurilor este de circa 2 milioane de euro”, a declarat Hagiu, adăugând că marfa blocată constă în materii prime din zona lemnului și a textilelor.

Dacă intervenția autorităților va fi în continuare la fel de „modestă”, finele săptămânii ar putea găsi magazinele cu rafturile goale, avertizează consultantul.

„Ce poate fi însă mai dramatic, în cazul în care se prelungesc aceste coduri, intervenția este la fel de subțire, pe măsură ce numărul de camioane aflate în staționare crește, mărfurile nu ajung, iar rafturile se golesc (…) Dacă până mâine în jurul orei 20:00, când se anunță din nou probleme, dacă nu ajung la destinație și vremea rea continuă, eu cred că de vineri rafturile vor fi goale în magazine”, a spus Hagiu.

Consultantul a precizat că anul acesta comunicarea cu autoritățile a lăsat de dorit, iar șoferii nu pot estima, din cauza lipsei de informații, nici măcar ora sau ziua în care vor ajunge la destinație, în condițiile în care penalitățile sunt usturătoare și pot ajunge până la 250 de euro pe transport.

Cât pierd transportatorii din cauza drumurilor blocate

Mai mult, în doar 24 de ore, costul suplimentar direct din motorina arsă pentru a încălzi cabina șoferului ajunge la 1000 de lei, în condițiile în care se consumă patru, cinci litri de motorină pe oră, a arătat el.

„Noi am estimat în 2012 într-un moment aproape similar, poate mai grav, dar atunci erau mai izolate incidentele, am estimat atunci 700-800 de mii de euro pierderi, costuri suplimentare directe și indirecte, respectiv motorină și penalitățile pe care le încasezi de la beneficiari”, a detaliat Hagiu.

Totodată, transportatorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că restricțiile de circulație au fost ridicate pe unele drumuri doar pentru mașinile mici.

„Problema este că astăzi s-a deblocat traficul pentru ce era sub 3,5 tone. Cum se explică un risc mai mare pentru un număr mai mare de axe și de roți, față de un autoturism? Asta e de neînțeles”, a precizat el, adăugând că dacă șoferii de TIR-uri adaptează viteza la condițiile de trafic ei pot degaja o parte din zăpada de pe drumurile publice.

O altă nemulțumire o reprezintă blocarea vehiculelor pe marginea carosabilului.

„Camioanele rămân haotic pe marginea drumului. Nu li se permite nici măcar apropierea astfel încât între ele să nu apară acele dopuri, acei nămeți. Mai pierd câteva ore pentru a scoate camioanele pe drum”, a declarat Hagiu.

Cum se întâmplă în UE

Într-o țară din Uniunea Europeană, într-o situație similară, TIR-urile ar fi dirijate către o parcare pentru a-l proteja atât pe șofer, cât și marfa transportată, a explicat Hagiu.

„Acel șofer stă în cabină și încearcă să se încălzească și să fie informat. Între timp în spatele camionului se întâmplă niște lucruri, chiar dacă este viscol. Furtul din camioane este un fenomen (…) Am putea spune că acea asigurare corespunzătoare mărfurilor ar acoperi (furturile n.r.), însă acea asigurare intră în rol doar în anumite situații”, a precizat consultantul.

Totodată, în străinătate, restricțiile de circulație intră în vigoare doar în momentul în care autoritățile s-au asigura că nu a rămas nimeni blocat pe marginea drumului, a arătat el.

În 2013, în România existau circa 128.000 de vehicule de transport marfă și pasageri de peste 3,5 tone și în jur de 40.000 de vehicule de mare tonaj, respectiv de peste 7,5 tone.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea mică, la spălătorie! Toți bărbații se...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu prețul gazelor? Anunțul așteptat de toți oamenii cu centrală
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Care este lista vedetelor ce au avut coronavirus. Vlăduța Lupău închide lista.
Inchide