VREMEA. Cât pierd transportatorii din cauza viscolului. Două milioane de euro stau blocați la „Mama Mare” în Bacău. VIDEO

Redactor:
Alexandra Pele
Vremea. Prognoza meteo. Drumuri închise. Marfă în valoare de aproape două milioane de euro stă blocată în județul Bacău, unde circa 200 de TIR-uri așteaptă ca restricțiile de circulație să fie ridicate, a precizat Augustin Hagiu, consultant în transporturi, luni, la Gândul LIVE.

Marfă în valoare de aproape două milioane de euro stă blocată în județul Bacău, unde aproximativ 200 de TIR-uri așteaptă ca restricțiile de circulație să fie ridicate, a precizat Augustin Hagiu, consultant în transporturi, luni, la Gândul LIVE.

„Ultima informare pe care am primit-o venea de la Bacău. Într-un popas care se cheamă Mama Mare, circa 200 de TIR-uri așteaptă să înceapă tranzitarea către București (…) Valoarea mărfurilor este de circa 2 milioane de euro”, a declarat Hagiu, adăugând că marfa blocată constă în materii prime din zona lemnului și a textilelor.

Dacă intervenția autorităților va fi în continuare la fel de „modestă”, finele săptămânii ar putea găsi magazinele cu rafturile goale, avertizează consultantul.

„Ce poate fi însă mai dramatic, în cazul în care se prelungesc aceste coduri, intervenția este la fel de subțire, pe măsură ce numărul de camioane aflate în staționare crește, mărfurile nu ajung, iar rafturile se golesc (…) Dacă până mâine în jurul orei 20:00, când se anunță din nou probleme, dacă nu ajung la destinație și vremea rea continuă, eu cred că de vineri rafturile vor fi goale în magazine”, a spus Hagiu.

Consultantul a precizat că anul acesta comunicarea cu autoritățile a lăsat de dorit, iar șoferii nu pot estima, din cauza lipsei de informații, nici măcar ora sau ziua în care vor ajunge la destinație, în condițiile în care penalitățile sunt usturătoare și pot ajunge până la 250 de euro pe transport.

Cât pierd transportatorii din cauza drumurilor blocate

Mai mult, în doar 24 de ore, costul suplimentar direct din motorina arsă pentru a încălzi cabina șoferului ajunge la 1000 de lei, în condițiile în care se consumă patru, cinci litri de motorină pe oră, a arătat el.

„Noi am estimat în 2012 într-un moment aproape similar, poate mai grav, dar atunci erau mai izolate incidentele, am estimat atunci 700-800 de mii de euro pierderi, costuri suplimentare directe și indirecte, respectiv motorină și penalitățile pe care le încasezi de la beneficiari”, a detaliat Hagiu.

Totodată, transportatorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că restricțiile de circulație au fost ridicate pe unele drumuri doar pentru mașinile mici.

„Problema este că astăzi s-a deblocat traficul pentru ce era sub 3,5 tone. Cum se explică un risc mai mare pentru un număr mai mare de axe și de roți, față de un autoturism? Asta e de neînțeles”, a precizat el, adăugând că dacă șoferii de TIR-uri adaptează viteza la condițiile de trafic ei pot degaja o parte din zăpada de pe drumurile publice.

O altă nemulțumire o reprezintă blocarea vehiculelor pe marginea carosabilului.

„Camioanele rămân haotic pe marginea drumului. Nu li se permite nici măcar apropierea astfel încât între ele să nu apară acele dopuri, acei nămeți. Mai pierd câteva ore pentru a scoate camioanele pe drum”, a declarat Hagiu.

Cum se întâmplă în UE

Într-o țară din Uniunea Europeană, într-o situație similară, TIR-urile ar fi dirijate către o parcare pentru a-l proteja atât pe șofer, cât și marfa transportată, a explicat Hagiu.

„Acel șofer stă în cabină și încearcă să se încălzească și să fie informat. Între timp în spatele camionului se întâmplă niște lucruri, chiar dacă este viscol. Furtul din camioane este un fenomen (…) Am putea spune că acea asigurare corespunzătoare mărfurilor ar acoperi (furturile n.r.), însă acea asigurare intră în rol doar în anumite situații”, a precizat consultantul.

Totodată, în străinătate, restricțiile de circulație intră în vigoare doar în momentul în care autoritățile s-au asigura că nu a rămas nimeni blocat pe marginea drumului, a arătat el.

În 2013, în România existau circa 128.000 de vehicule de transport marfă și pasageri de peste 3,5 tone și în jur de 40.000 de vehicule de mare tonaj, respectiv de peste 7,5 tone.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide