Yellen se va întâlni cu vicepremierul Chinei, în efortul avansării pozițiilor comune SUA-China, înaintea summitului președinților Biden-Xi Jinping

Yellen se va întâlni cu vicepremierul Chinei, în efortul avansării pozițiilor comune SUA-China, înaintea summitului președinților Biden-Xi Jinping
Publicat: 06/11/2023, 19:05

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se va întâlni săptămâna aceasta cu He Lifeng, vicepremier al Chinei, pentru discuții în scopul depășirii disputelor și îmbunătățirii relațiilor comerciale bilaterale, înaintea summitului președinților Joseph Biden și Xi Jinping, programat cu ocazia Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) din San Francisco.

”Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, îl va primi pe vicepremierul Republicii Populare China, He Lifeng, pentru două zile de întâlniri bilaterale, pe 9 și 10 noiembrie, în orașul San Francisco (statul California). Aceste întâlniri intervin într-un moment de diplomație intensă între Statele Unite și China, în scopul stabilizării în continuare a relațiilor economice și pentru a realiza progrese în chestiuni economice esențiale”, anunță Departamentul Trezoreriei de la Washington, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Întâlnirea intervine după vizita pe care Janet Yellen a efectuat-o la Beijing în luna iulie, în contextul deciziei din noiembrie anul trecut a președinților Joseph Biden și Xi Jinping de avansare a relațiilor bilaterale în domeniile de interes comun.

”Abordarea secretarului Yellen se va axa pe cei trei piloni fixați de Administrația Biden în relația economică bilaterală cu Republica Populară China (…). După cum a subliniat secretarul Yellen, vrem o competiție economică sănătoasă, avantajoasă pentru ambele părți, dar această competiție economică sănătoasă necesită standarde egale pentru angajații și firmele americane. Vom trece la acțiuni punctuale pentru avansarea securității noastre naționale și pentru securitatea aliaților noștri și vom apăra drepturile omului, dar nu utilizăm aceste instrumente pentru a obține avantaje economice. (…) Vrem să cooperăm asupra provocărilor mondiale, precum modificările climatice, și căutăm modalități de colaborare, în calitatea de cele mai mari două economii ale lumii, pentru a aduce economia mondială pe un teren mai sigur”, precizează Departamentul american al Trezoreriei.

Relațiile dintre Statele Unite și China sunt afectate de o serie de dispute politice și comerciale. Washingtonul denunță situația drepturilor omului din China, practicile comerciale chineze și intensificarea prezenței militare în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est. Beijingul critică practicile protecționiste ale Washingtonului și suplimentarea prezenței militare americane în zona Asia-Pacific.

Președinții Joseph Biden și Xi Jinping urmează să se întâlnească la jumătatea lunii noiembrie, cu ocazia reuniunii Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), programat în San Francisco. Biden și Xi Jinping vor încerca să ajungă la acorduri pentru facilitarea schimburilor comerciale și să identifice elemente de cooperare în cadrul eforturilor internaționale de oprire a invaziei Rusiei în Ucraina. Washingtonul a semnalat că va avea nevoie de ajutorul Beijingului pentru a evita escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

Foto: Profimedia

Citește și:

Raport BCE: Companiile din Uniunea Europeană își transferă operațiunile, în contextul riscurilor geopolitice

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice