ZF: Guvernul Ponta a venit cu două valuri de majorări de taxe în acest an, iar în 2014 va fi al treilea val. Cum să-și revină economia?

ZF: Guvernul Ponta a venit cu două valuri de majorări de taxe în acest an, iar în 2014 va fi al treilea val. Cum să-și revină economia?
Publicat: 07/11/2013, 08:22
Actualizat: 30/07/2014, 00:12

România rămâne într-un „cerc vicios” cu o creștere economică slabă, care nu creează locuri de muncă și venituri mai mari la buget, în condițiile în care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, într-o economie care nu performează bine, apreciază analiștii, scrie Ziarul Financiar.

Reducerile de taxe ar putea stimula redresarea econo­miei, dar nu există spațiu fis­cal, în condițiile în care sta­tul nu reușește să colec­teze mai mulți bani, iar evaziunea fiscală nu a fost redusă vizibil. Reducerea contri­buțiilor sociale este „un angajament asu­mat”, după cum tot repetă oficialii guver­na­mentali, dar nu este cert momentul im­plementării. O reducere a CAS de 5 punc­te procentuale ar avea un impact de 1% din PIB într-un an, ceea ce este o sumă foarte mare.

„Problema de fond este că economia per­formează foarte slab, dacă excludem agri­cul­tura. Suntem practic într-un cerc vicios, introducând taxe noi sau supli­men­tân­du-le pe cele existente într-o economie care nu performează bine menținem eco­no­mia într-o zonă de creștere economică sla­bă, sub potențial, care nu este în mă­sură să conducă la creșterea numărului de lo­curi de muncă și la creșteri semnificative sustenabile ale veniturilor”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Și analistul economic Aurelian Do­chia apreciază că economia este într-un cerc vicios și susține că noile taxe vor afecta și consumatorii.

Pentru a compensa majorările de pen­sii și salarii din 2014, guvernul a venit cu o creștere a fiscalității – indexarea acci­ze­lor cu inflația, taxarea suplimentară a car­buranților cu 7 eurocenți la litrul de car­burant, creșterea redevențelor cu 25% (dar nu pentru petrol și gaze), precum și im­pozitarea altor construcții decât clă­di­rile. Practic, guvernul extrage din eco­no­mie peste 600 mil. euro prin noile taxe pe ben­zină și activele companiilor, potrivit esti­mărilor ZF, iar analiștii au spus că noi­le taxe vor afecta indirect și populația, con­sumul, lăsând mai puțini bani în buzunare.

Florin Pogonaru, preșe­dintele Aso­cia­ției Oamenilor de Afaceri din Româ­nia, a declarat că a fost luat prin surprindere de măsurile anunțate de guvern, în special de cea care vizează stâl­pii de electricitate. „Sunt luat prin sur­prin­dere de o taxare a stâlpilor de elec­tri­ci­tate. Transelectrica va încărca factura con­su­matorului? Deodată au aruncat pe ma­să o problematică foarte largă, nedis­cu­tată cu mediul de afaceri. Nimeni nu a dis­cutat despre noile taxe”, a spus Pogonaru, citat de Mediafax. El consideră că majorarea accizelor la carburanți va afecta nivelul de trai, oamenii urmând să renunțe să folosească mașinile.

CITEȘTE AICI TEXTUL INTEGRAL DIN ZF.RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?