ZF Power Summit: Electrica SA ar putea intra pe piața energiei din Republica Moldova

Redactor:
Carol Dan
ZF Power Summit: Electrica SA ar putea intra pe piața energiei din Republica Moldova
Electrica SA este interesată să intre pe piața de distribuție a energiei din Republica Moldova, printr-o achiziție, întrucât rata de rentabilitate este ridicată, dar o astfel de decizie depinde de orientarea pro-europeană a autorităților de la Chișinău, a directorul companiei de stat, Ioan Roșca.

Electrica SA este interesată să intre pe piața de distribuție a energiei din Republica Moldova, printr-o achiziție, întrucât rata de rentabilitate este ridicată, dar o astfel de decizie depinde de orientarea pro-europeană a autorităților de la Chișinău, a directorul companiei de stat, Ioan Roșca.

„Republica Moldova este o zonă atractivă pentru toate companiile românești, sigur, condiționat și de traseul ei politic și economic care sperăm să fie pro-european”, a afirmat Roșca la ZF Power Summit.

El a adăugat că Electrica SA ia în calcul participarea la privatizarea a trei companii de distribuție a energiei din Republica Moldova.

Piața de distribuție a energiei din Republica Moldova este atractivă pentru Electrica SA pentru că oferă o rată de rentabilitate mai mare ca în România.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a redus în luna noiembrie rata reglementată a rentabilității pentru distribuitorii de electricitate de la 8,52% la 7,45%, decizie atacată în instanță de către Electrica SA și filialele companiei.

„ANRE a modificat rata de rentabilitate la patru luni de la listare (listarea Electrica SA la bursă, n.r.). Asta a creat o nemulțumire și suspiciune extrem de mare a investitorilor, dar și un semnal de alarmă cum că planul nostru de a investi în propriile rețele nu este acceptat de reglementator, dar eu știu că asta nu este adevărat. (…) Semnele nu sunt prea bune, dar sperăm că aceste derapaje se vor opri”, a continuat el.

Potrivit Asociației Companiilor de Utilități din Energie, care reunește unele dintre cele mai mari companii energetice active în România, scăderea ratei reglementate a rentabilității pentru distribuitorii de electricitate va afecta semnificativ strategiile de investiții ale companiilor vizate de această măsură.

Roșca a arătat că Electrica SA poate să se dezvole prin investirea banilor din listarea pe piața de capital în rețelele proprii, dar are bani și din activitata proprie.

„Asta ne conferă avantajul și potențialul de a ne uita spre posibile achiziții în piața locală și în cea regională. Am spus asta și la privatizare, asta spunem și acum. Eram foarte interesați de Enel, în acest an și în 2016 avem oportunități pe plan local. Noi suntem interesați numai de distribuție și de zona de lider pe furnizare. Interesul nostru nu este pe zona de producție”, a continuat Roșca.

Grupul italian de utilități Enel, care deține trei companii de distribuție a energiei în România, a anunțat anul trecut că va vinde aceste operațiuni. În ianuarie însă, Enel a revenit asupra deciziei, precizând că a suspendat temporar vânzarea activelor de pe piața românească.

Electrica SA este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
BREAKING NEWS Vladimir Putin, noi amenințări spre România. SUA este ținta finală!
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Misha cere ajutorul ministrului Culturii. Se numără printre victimele pandemiei
Inchide