ZF Power Summit. Șeful ELCEN: Începem să nu mai avem bani, băncile nu ne împrumută

ZF Power Summit. Șeful ELCEN: Începem să nu mai avem bani, băncile nu ne împrumută
Publicat: 24/02/2015, 14:32

Electrocentrale București (ELCEN) începe să nu mai poată susține operațional activitatea companiei și nici achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei, spune directorul general al companiei de stat, Gabriel Ignat.

„Am încercat să luăm un credit, dar nu a venit nicio bancă”, a declarat Ignat la conferința ZF Power Summit.”

El a arătat că ELCEN este „sugrumată” din punct de vedere economic și nu poate contracta credite pentru că nu mai prezintă stabilitate în piață, iar băncile nu mai au încredere în companie.

„Ni se spune că se rezolvă când veniți la noi (la Primăria București – n.r.). Subvențiile sunt de la Primărie la RADET. RADET ne datorează 3,5 miliarde lei, factură la nivel de decembrie 2012. Noi, astăzi, nu putem plăti pe nimeni la zi, suntem la nivelul de noiembrie-decembrie 2014. Nu putem cumpăra gaze nici de la Bursa Română de Mărfuri sau OPCOM pentru că acolo se fac plăți în avans, iar noi nu suntem în postura asta azi”, a menționat Ignat.

Întrebat când crede că ar putea fi realizată fuziunea cu RADET, Igant a afirmat că, teroretic, procesul poate fi încheiat și astăzi, însă ar putea exista unele probleme de legalitate.

„La fel a fost și cu cele 20% din acțiunile Portului Constanța. (…) Tu, ca stat, să dai gratuit acțiunile ELCEN, aici și Consiliul Concurenței ar trebui să spună ceva”, a adăugat Ignat.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală, unde deține 90% din piață, și din țară, cu o cotă de 40%. Compania asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național.

Potrivit lui Ignat, ELCEN a avut anul trecut un grad de încasare de 60%, diferența de 40% fiind acoperită din credite.

Datoriile ELCEN către furnizorii de gaze naturale și servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei, din care 125 milioane de lei către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Rețele, 71 milioane de lei către OMV Petrom Gas și 31 milioane de lei către Transgaz.

Compania a contractat de-a lungul anilor credite pentru plata combustibilului consumat în procesul de producție, iar valoarea rămâsă de rambursat este de 570 milioane de lei.

În același timp, datoriile RADET către ELCEN pentru energia termică furnizată erau de aproape 3,6 miliarde de lei la finele lunii ianuarie.

Guvernul intenționează să realizeze fuziunea ELCEN cu Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET), principalul datornic către producătorul de energie electrică și termică.

RADET este în subordinea Primăriei București, iar compania ELCEN, furnizorul de căldură al RADET, este deținută de stat prin Ministerul Energiei.

Cele două entități ar fi trebuit să fuzioneze anul trecut, iar potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, această operațiune va rezolva problema energiei termice în București. Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza „undeva spre martie 2015”.

Emil Calotă, vicepreședinte în Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), afirma la începutul lunii februarie, că fuziunea nu va rezolva „miraculos” lucrurile, iar cine își imagineză că regia de distribuție a energiei termice va deveni eficientă în actuala structură își face iluzii.

ELCEN produce energia termică și o vinde către RADET, care apoi o furnizează clienților finali. Prețul gazelor naturale utilizate de ELCEN la producția energiei termice are o pondere de circa 80% în costul gigacaloriei.

ANRE a crescut în 1 ianuarie cu 10,22% prețul la care ELCEN produce energie termică pentru populație, la 186 lei/gigacalorie, și cu 1,91% prețul gigacaloriei consumată de clienții noncasnici, la 216,7 lei. Decizia a fost motivată de majorarea prețului gazelor naturale folosite drept combustibil.

ELCEN a încheiat la începutul lunii februarie două acte adiționale la un contract cu producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaș prin care va cumpăra până în luna septembrie gaze în valoare de 811,3 milioane de lei (184,3 milioane de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”