SOLUȚII. Deșeurile se vor trasforma în resursă. Concluziile evenimentului RECYCLE NOW

Publicat: 26/06/2020, 13:46
Actualizat: 21/09/2020, 14:30

Beneficiile reciclării sunt multiple, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă unu lucru simplu – în spatele legilor, stau idei și principii benefice comunitatilor. Reprezentanții acestui domeniu vor ca deșeurile să fie transformate în resurse și încep un plan pentru ca ideile să fie puse în practică. Acest subiect, dar și cadrul legislativ care să asigure buna desfășurare au fost discutate într-o conferință în care Gândul a fost partener.

„Avem exemple de bună practică prin care reciclatorii au reușit să transforme aceste deșeuri în resursă. Am văzut în acest mandat numeroase fabrici, numeroase platforme unde deșeurile erau transformate în resurse și, evident, în produc finit. Când vom reuși să înțelegem cu toții că, dacă vom devia de la groapa de gunoi aceste deșeuri și le vom transforma în resursă, vom avea foarte mult de câștigat. Prima dată vom câștiga economic, pentru că nu vom mai plăti nici taxa la groapă și, evident, nici bani din fonduri guvernamentale sau fonduri europene să construim aceste gropi de gunoi, aceste depozite ecologice de deșeuri, și, evident, cel mai mult vom câștiga noi, toți cetățenii României, pentru că vom avea mai mare grijă față de mediu”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cetățenii trebuie să înțeleagă cât de importantă e colectarea selectivă

„E foarte important ca cetățenii, în calitate de generatori ai produselor reciclabile, să înțeleagă cât de importantă e colectarea selectivă, pentru că un reciclabil ajuns în amestec cu celelalte deșeuri, vorbim aici de deșeuri periculoase, vorbim de resturi de mâncare și tot ceea ce se adună în coșul de gunoi al unui om, odată ajuns acolo, el nu mai are nicio șansă de a fi reciclat. El ajunge, în cel mai bun caz, la instalații de incinerare, la instalații de ciment sau, cel mai probabil, ajunge direct în groapa de gunoi, ceea ce înseamnă o poluare, pentru că va fi acolo și peste 200 de ani și totodată înseamnă o risipă de resurse”, a completat Mircea Fechet, secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Noi trebuie să creem sisteme care să-i determine pe acei, nu mulți, dar vizibili, care nu respectă regulile și trebuie să fie determinați să le respecte și ei. De aceea e nevoie și de un sistem care să-I convingă, să-I determine – dacă zic constrângere poate sună urât, pentru că, până la urmă, într-o societate reglementările, regulile trebuie să le respecte toată lumea, așa cum scrie și în Constituție”, a declarat Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România.

„Legislația este pusă în temă, trebuie doar aplicată. Din punctul nostru de vedere, el trebuie să înceapă de la campania de educare și să se termine, în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, sp fie și măsuri coercitive, care să poată să arate cetățeanului că protecția mediului costă dacă nu o facem cum trebuie”, a conchis Cristian Lazăr, managing partener GreenPoint.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, cea mai important[ conferință din România pe tema reciclării, organizată joi la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost transmis în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu GreenPoint și moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Atenție, șoferi! Sancțiuni mai aspre pentru aceste greșeli. Legea ar putea să se schimbe drastic
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Top 10 cele mai fiabile SUV-uri la mâna a doua. Modelele astea se vând foarte...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Însemnul de pe tricoul președintelui Franței care naște teorii ale conspirației: Un simplu logo sau...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Andra, însărcinată pentru a treia oară? Răspunsul artistei i-a lăsat mască pe toți
Noua taxă auto, inevitabilă: toți șoferii trebuie să știe. ”Soluţia este impozitarea, descurajarea”
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Boala care afectează femeile. E cumplită! Medicii avertizează. Cum se manifestă
Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?