100 DE ZILE PENTRU AMERICA. Clinton îl devansează pe Trump în cursa pentru Casa Albă

100 DE ZILE PENTRU AMERICA. Clinton îl devansează pe Trump în cursa pentru Casa Albă
Publicat: 02/08/2016, 20:35
Actualizat: 11/10/2016, 13:22

Hillary Clinton preia conducerea în urma convenției din Philadelphia și trece în fața lui Donald Trump, câștigând un avans de 7%, potrivit unui sondaj realizat de CNN/ORC. Aceste noi date venite în urma convențiilor celor două partide răstoarnă ierarhia stabilită săptămâna trecută, în care candidatul republicanilor ajunsese să fie cotat cu prima șansă la Casa Albă. Rezultatele arătau atunci că Trump reușise, în urma Convenției republicane de la Cleveland, să-și îmbunătățească și imaginea personală, dar și că plaja de votanți care îl catalogau atunci drept cinstit și demn de încredere crescuse simțitor.

Într-o confruntare unu la unu, Clinton ar obține în acest moment în preferințele alegătorilor 52%, cu un avans important față de Donald Trump, care s-ar situa la 43% din preferințele electoratului, iar într-o cursă electorală în formulă de patru candidați, adică Gary Johnson și Jill Stein, Hillary Clinton ar rămâne în frunte, cu 45%, urmată de Trump cu 37%, de Johnson, cu 9% și, în fine, de Stein, cu 5 procente.

Pe lângă faptul că și-a consolidat poziția în fața candidatului republican, Convenția Partidului Democrat pare să fi determinat o schimbare în mentalitatea unora dintre americani care cred acum că politicile ei vor duce țara în direcția potrivită (de la 43% înainte de Convenție, la 48% în prezent), în vreme ce americanii care consideră că ideile promovate de Trump sunt mai adecvate Americii și-au menținut poziția.

În plus, majoritatea alegătorilor pro-Clinton spun acum că îi acordă votul în semn de susținere pentru ea, ca persoană și ca om politic, mai degrabă decât ca un gest împotriva lui Donald Trump, fapt care demonstrează o schimbare accentuată de atitudine față de luna mai. Atunci, 48% dintre cei care declarau că vor vota cu Hillary Clinton spuneau că îi acordă, într-adevăr, credit, pe când acum 58% declară acest lucru. În ceea ce-l privește pe candidatul republicanilor, și el și-a îmbunătățit scorul în această zonă, dar rămân, totuși, majoritari cei care spun că îl votează ca să nu fie nevoiți să o aleagă pe Clinton: 50%, față de 47% alegători care spun că îl votează în semn de apreciere și suport.

Tot Hillary Clinton se bucură și de mai mulți americani care sunt deja siguri că o vor vota în noiembrie: 44% din cei care îi sprijină pe democrați spun că s-au hotărât deja, față de 36% care arată că sunt cu siguranță de partea lui Trump. Totuși, aproximativ 16% dintre votanți spun că s-ar putea răzgândi în cele 99 de zile rămase până la ziua alegerilor.

Convenția lui Clinton pare că a ajutat-o să recupereze din daunele de imagine pe care le-a suferit în urma scandalului provocat de publicarea de către Wikileaks a 20.000 de e-mailuri care demonstrează că Bernie Sanders a fost defavorizat în lupta internă din partid. Aceste informații au provocat tensiuni în Partidul Democrat care au culminat cu demisia liderului Comitetului Democratic Național, Debbie Wasserman Schultz. Marea întrebare dezbătută apoi în SUA s-a referit la implicarea Rusiei în acest atac cibernetic, din dorința de a-l favoriza pe Donald Trump, candidatul republican care a exprimat poziții conciliatorii față de Putin.

În ciuda tuturor acestor evenimente și a momentelor Convenției Democraților care au făcut înconjurul presei internaționale, cifrele din urma evenimentului din Philadelphia referitoare la imaginea lui Clinton nu s-au îmbunătățit simțitor. În total, 34% dintre cei chestionați spun că o consideră sinceră și demnă de încredere, în creștere cu 4% față de perioada care a urmat convenției republicanilor, dar exact la același procent care avea această părere înainte de convențiile celor două partide.

Oricum ar fi, Clinton a făcut progrese în mai multe direcții, astfel că 50% dintre cei chestionați spun că este la curent cu problemele americanului de rând, iar 48% cred că va ține țara unită, în loc s-o dezbine. Candidatul democraților a câștigat 3 procente – un avans situat în marja de eroare a sondajului – comparativ cu rezultatele unui studiu realizat înainte de convenția Republicanilor, în ceea ce privește ideea că aceasta candidează pentru binele țării, nu pentru câștigul personal, dar și în rândul celor care s-ar simți mândri să o aibă drept președinte.

La toate aceste capitole, Clinton se clasează mai bine decât Trump, cu excepția întrebării legate de sinceritate, unde 35% au declarat că republicanul este mai demn de încredere, adică un procent aproximativ egal cu cei care au spus același lucru despre fostul secretar de stat.

În privința celorlaltor aspecte studiate, se pare că în urma Convenției Democraților tot avantajul pe care Trump reușise să-l câștige a dispărut, inclusiv în privința percepțiilor că este conectat la problemele americanilor, că oamenii ar fi mândri să-l aibă drept președinte, că a ales să candideze pentru binele țării, dar și că este omul care ar ține America împreună.

Aproape jumătate dintre cei chestionați au declarat că ceea ce au văzut și au citit în urma Convenției Democraților i-a determinat să încline să-i ofere votul lui Clinton, față de 39% care au arătat că evenimentul i-a făcut să n-o mai susțină. Discursul de acceptare a nominalizării susținut de candidatul democraților a înregistrat, însă, evaluări contradictorii: 44% l-au catalogat drept excelent sau bun, 20% au spus că a fost în regulă, iar 19% l-au perceput drept groaznic. Comparativ, săptămâna trecută un sondaj realizat tot de CNN/ORC a arătat că 40% dintre americani au considerat că speech-ul lui Trump a fost excelent sau foarte bun.

În ceea ce privește tonul Convenției, 49% dintre participanții la studiu au fost de părere că democrații au pierdut prea mult timp criticându-i pe republicani, mult sub cei 58% care considerau că la evenimentul Partidului Republican tematica a fost mult prea critică la adresa adversarilor.

Evenimentele ambelor partide au avut în prim-plan și membri ai familiei candidaților, dar americanii nu sunt prea convinși că aceștia ar trebui să aibă vreun rol prea important în orice zonă a administrației. Două treimi (66%) au declarat că nu cred că locul copiilor lui Donald Trump este în treburile de politică internă, iar 57% consideră că Bill și Chelsea Clinton nu trebuie să se implice în probleme legate de politicile statului în cazul în care Hillary devine prima femeie președinte a SUA.

Indicele de favorabilitate al lui Clinton și-a revenit după lovitura încasată în urma convenției lui Trump, de la 43% înaintea Convenției republicanilor, la 41% după, acum ajungând, din nou, la 43%, cu toate că ambele modificări de procent au fost suficient de reduse încât să se situeze în marja de eroare.

Sondajul CNN/ORC a fost realizat telefonic în perioada 29-31 iulie, pe un eșantion de 1.003 adulți. Opinia publică a fost sondată, însă, într-o perioadă marcată de o nouă gafă a candidatului republican Donald Trump care, în stilul său, a ripostat la criticile venite din partea tatălui unui militar american de religie musulmană care a căzut la datorie în Irak, răspunsul său stârnind un nou val de controverse.

După ce a fost criticat, într-un discurs emoționant, de tatăl căpitanului Khan, la Convenția Națională a Democraților, pentru ideea de a interzice musulmanilor accesul la vize de SUA, acesta dându-l exemplu pe fiul său care, ca atâția alți musulmani, a căzut la datorie pentru a-și apăra țara, Trump a răspuns scandalos. El a spus că și el a făcut sacrificii și a observat că soția lui Khan stătea lângă soțul ei fără să zică nimic, sugerând că poate religia nu i-a permis să spună ceva, fiind femeie.

„Cred că am făcut o mulțime de sacrificii”, a declarat Trump într-un interviu pentru ABC News. „Lucrez din greu. Am creat mii și mii de slujbe, zeci de mii de slujbe, am construit multe clădiri mari (…) Am avut un succes uriaș. Cred că am făcut destule”, a spus Donald Trump. „Stătea acolo, nu avea nimic de spus. Probabil, poate că nu i s-a dat voie să aibă ceva de spus”, a mai spus republicanul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”