20 de ani de căutări GOOGLE. Evoluția companiei, semnificația numelui, dar și ACUZAȚIILE cu care se confruntă în prezent

20 de ani de căutări GOOGLE. Evoluția companiei, semnificația numelui, dar și ACUZAȚIILE cu care se confruntă în prezent
Publicat: 24/09/2018, 14:07
Actualizat: 25/03/2019, 19:43

Pentru cea de-a 20-a aniversare, compania a programat la San Francisco un eveniment dedicat viitorului motoarelor de căutare online, promițând și câteva surprize.

Fondat în 1998, de absolvenții Universității Stanford Larry Page și Serghei Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile piețe globale. Google are sediul central în Silicon Valley și birouri în America de Nord și de Sud, Europa și Asia.

În 1995, Page și Brin se întâlnesc la Stanford. Larry, în vârstă de 22 de ani, absolvent al Universității Michigan, este interesat de universitate, iar Serghei, în vârstă de 21 de ani, este desemnat să îi servească ca ghid. După spusele unora, prima oară când s-au întâlnit, cei doi se contraziceau în aproape toate privințele.

În 1996, Larry și Serghei, care acum sunt licențiați în informatică la Stanford, încep să colaboreze la dezvoltarea unui motor de căutare numit BackRub. BackRub va funcționa pe serverele de la Stanford timp de peste un an, până ajunge să ocupe prea multă lățime de bandă și nu mai este potrivit pentru universitate.

Un an mai târziu, în 1997, Larry și Serghei decid că motorul de căutare BackRub are nevoie de un nou nume. După o perioadă de gândire, aleg numele Google – un joc de cuvinte pornind de la „googol”, un termen matematic pentru numărul reprezentat de cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Utilizarea acestui termen sugerează misiunea lor de a organiza o cantitate aparent infinită de informații de pe web.

În august 1998, co-fondatorul companiei Sun, Andy Bechtolsheim, scrie un cec în valoare de 100.000 de dolari pentru o entitate care încă nu există: o companie numită Google Inc.

În luna septembrie a aceluiași an, Google își amenajează spațiul de lucru în garajul lui Susan Wojcicki, la adresa 232 Santa Margarita, Menlo Park. Google solicită înregistrarea în California pe 4 septembrie. La scurt timp, Larry și Serghei deschid un cont bancar pentru compania nou înființată și depun cecul primit de la Andy Bechtolsheim.

Ulterior, cei doi îl cooptează pe Craig Silverstein, un coleg de la Facultatea de Informatică Stanford, ca prim angajat;.

În decembrie 1998, PC Magazine scria că Google „are un dar neobișnuit de a afișa rezultate extrem de relevante” și recunoaște Google ca fiind motorul de căutare preferat în clasamentul Top 100 Web Sites (Top 100 de site-uri web) pentru 1998.

În februarie 1999, sediul din garaj devine neîncăpător, astfel că Google se mută în casă nouă la 165 University Avenue în Palo Alto, având deja opt angajați.

De atunci, Google a început dezvoltarea la nivel internațional, lansând din ce în ce mai multe servicii și produse. În octombrie 2006, Google a anunțat achiziționarea site-ului de partajare video YouTube, într-o tranzacție care s-a ridicat la 1,65 de miliarde de dolari.

În ianuarie 2011, Google a anunțat că Larry Page va deveni director executiv începând din aprilie 2011, iar Eric Schmidt – președinte executiv.

În ianuarie 2012, Google a devenit prima companie importantă de servicii de internet care a obținut certificarea ISO 14001 și OHSAS 18001 pentru toate centrele de date deținute care funcționează în SUA, pentru standarde înalte în ceea ce privește managementul mediului și siguranța forței de muncă.

În ultimii ani, Google a investit tot mai mult în sectoare străine de activitate de bază, de IT, publicitate online și servicii pe internet. Fondul de capital de risc al grupului, Google Ventures, a investit deja în mai multe companii din domeniul sănătății. Printr-o divizie de cercetare, compania este implicată și în dezvoltarea de ochelari computerizați și sisteme de navigație autonomă pentru automobile.

În luna octombrie 2015, Google Inc a format un nou conglomerat, Alphabet Inc, care a încorporat unitățile tot mai diversificate de afaceri și de investiții, ce aduceau totuși mai puțin profit imediat decât motorul de căutare pe internet. La momentul respectiv, Larry Page, cofondatorul și directorul general al Google, a anunțat că Alphabet este o „colecție de companii”, în care Google este cea mai mare dintre ele.

Între actualele filiale ale Google se află Google Maps, YouTube, browserul și sistemul de operare Chrome și Android. Din Alphabet fac parte, în mod separat, filialele axate asupra sănătății Calico și Life Sciences, alături de Google Ventures, Google Capital, Google X, Google Photos, Google Now și altele.

Google este un jucător major și în domeniul inteligenței artificiale, unde îi are ca rivali pe Amazon, Apple și Microsoft.

În ciuda eforturilor de a-și diversifica afacerile, Alphabet – care are peste 80.000 de angajați la nivel mondial – încă își obține mare parte din venituri din publicitatea online. Potrivit companiei eMarketer, Google și Facebook vor atrage anul acesta 57,7% din veniturile din publicitatea online în SUA.

În al doilea trimestru al anului 2018, Google a raportat un profit de 3,2 miliarde de dolari, în ciuda unei amenzi de 5,1 miliarde de dolari impusă de Uniunea Europeană. Comisia Europeană a argumentat că Google a utilizat sistemul de operare pentru telefoane mobile Android pentru „consolidarea poziției dominante” pe piață în mod ilegal în activitățile de căutare online.

Au existat neliniști privind faptul că Alphabet este mai interesat să facă bani din datele privind informații personale, decât să asigure o protecție a lor. Google a mai fost acuzat că a „deturnat” atenția cititorilor de la site-urile celor mai mari companii media, furnizând în rezultatele căutărilor online conținuturi în care putea plasa publicitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA