2020, între Covid-19 și condamnările la moarte! Cine este „călăul” omenirii, țara cu cele mai multe execuții!

2020, între Covid-19 și condamnările la moarte! Cine este „călăul” omenirii, țara cu cele mai multe execuții!
2020, între Covid-19 și condamnările la moarte! Cine este „călăul” omenirii, țara cu cele mai multe execuții! / Sursa FOTO: https://duclarion.com
Publicat: 21/04/2021, 09:33

În 2020, nici măcar Covid-19 nu a oprit condamnările la moarte! Asta, deși, pentru al treilea an consecutiv, s-a înregistrat cel mai scăzut număr de execuţii pe parcursul unui deceniu. Un raport dat publicității de Amnesty International arată că noul coronavirus a fost folosit ca pretext de unele state pentru a introduce pedeapsa capitală!

Organizația Amnesty International prezintă an de an o analiză amplă cu privire la pedeapsa cu moartea în lume. Iar pentru 2020, câteva semne de întrebare se ridică deasupra statisticilor îmbucurătoare.

Condamnări la moarte în 18 state. A fost masacru în Egipt!

În primul rând, dinspre Cairo vin vești deloc bune. Amnesty International arată că, în 2020, Egiptul a triplat numărul execuţiilor! În America, fosta administrație a SUA a executat 10 persoane în mai puțin de șase luni! Nici Beijingul nu s-a lăsat mai prejos; China s-a folosit de pretextul SARS-CoV-2 pentru a introduce pedeapsa cu moartea în reprimarea infracţiunilor legate de zădărnicirea eforturilor de prevenire a pandemiei Covid-19!

Concluzia care poate fi trasă de aici: în 2020, nici măcar Covid-19 nu a oprit condamnările la moarte! Chiar dacă se observă o tendință generală descendentă, unele stat nu doar că au continuat să execute oameni, ba chiar au sporit numărul lor. Toate acestea, într-o perioadă în care omenirea se concentrează pe protejarea vieții în faţa unui virus ucigaş. Atitudinea lor trădează o cumplită desconsiderare a vieții umane, arată Amnesty International.

„Pedeapsa cu moartea este o pedeapsă abominabilă”

„În timp ce lumea s-a concentrat pe găsirea de modalităţi de a proteja vieţile oamenilor de Covid-19, mai multe guverne au arătat o determinare alarmantă de a recurge la pedeapsa cu moartea şi de a executa oameni indiferent de situaţie”. Reacția secretarului general al Amnesty International, Agnes Callamard, spune totul. „Pedeapsa cu moartea este o pedeapsă abominabilă. Continuarea execuţiilor în toiul unei pandemii subliniază şi mai mult brutalitatea ei inerentă. Lupta împotriva execuţiilor este dificilă şi în cele mai bune perioade, însă în timpul pandemiei mulţi condamnaţi la moarte au fost puşi în imposibilitatea de a fi reprezentaţi legal personal. Mulţi dintre cei care doreau să le ofere asistenţă au fost nevoiţi să se expună unor riscuri considerabile privind sănătatea. Aplicarea pedepsei cu moartea în aceste condiţii este un atentat deosebit de flagrant la adresa drepturilor omului”, a continuat Agnes Callamard.

Într-adevăr, în multe țări, inclusiv America, restricţiile impuse de autorități din cauza Covid-19 au afectat munca avocaților pentru clienții condamnați la moarte. Unii au declarat în instanțe că nu au avut posibilitatea de a desfăşura investigaţii esenţiale. Alții, și mai grav, nici măcar nu s-au putut întâlni faţă în faţă cu clienţii!

Cine este „călăul” omenirii, țara cu cele mai multe execuții!

În China, condamnările la moarte și execuțiile sunt clasificate drept secrete de stat. Partidul Comunist nu permite cercetări cu privire la acest subiect. Din acest motiv, statisticile întocmite de Amnesty International nu includ și ce se întâmplă în China. Cu toate acestea, se crede că mii de oameni cad secerați an de an, de aceea se spune despre China că este cel mai prolific călău din lume.

  • Ierarhia morții, calculată pe baza numărului de persoane executate: Iran (peste 246 de persoane executate), Egipt (peste 107), Irak (peste 45) şi Arabia Saudită (27). De remarcat că Iranul, Egiptul, Irakul şi Arabia Saudită au reprezentat 88% din toate execuţiile cunoscute în 2020 în lumea întreagă!

Ce infracțiuni prevăd condamnări la moarte

Dreptul internațional și standardele juridice unanim acceptate interzic pedeapsa cu moartea pentru o infracţiune care nu implică uciderea cu intenţie. Totuși, în multe state din Asia-Pacific se întâmplă asta. De exemplu, oamenii sunt executați în China, Malayezia, Singapore, Laos, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda şi Vietnam pentru infracţiuni legate de droguri! Tot așa, pentru acte de corupție, în China şi Vietnam se dă pedeapsa capitală.

  • În Pakistan, oamenii sunt condamnați la moarte pentru blasfemie! Iar în Maldive, au fost executați cinci adolescenți care aveau sub 18 ani în momentul crimei!

Abolirea pedepsei cu moartea. Apelul lansat de ONU

La nivel global, în 2020 s-au dictat 1477 de condamnări la moarte. O scădere de 36% față de anul 2019. Totuși, arată Amnesty International, în unele țări, numărul mic de condamnări a avut la bază întârzierile şi amânările în procedurile judiciare, cauzate de restricțiile impuse pe fondul pandemiei Covid-19. Altfel, foarte probabil că am fi vorbit despre o altă cifră. Există, însă, și vești bune. Din aprilie 2021, 108 ţări au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracţiunile! O tendinţă care ar trebui să continue, spun mulți.

„În pofida utilizării continue a pedepsei cu moartea de către unele guverne, tabloul general în 2020 a fost pozitiv. Ciad a abolit pedeapsa cu moartea, la fel ca statul american Colorado”, a declarat Agnes Callamard.

În plus, numărul execuţiilor cunoscute a continuat să scadă, aducând lumea mai aproape de a trimite cea mai crudă, inumană şi degradantă pedeapsă în cărţile de istorie – Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International

Organizația Națiunilor Unite a lansat un moratoriu privind execuţiile, iar 123 de state au fost de acord cu el. „Creşte presiunea asupra statelor care nu doresc să renunţe la pedeapsa cu moartea. Virginia a devenit, recent, primul stat din sudul SUA care a abolit pedeapsa cu moartea. Alte multe proiecte de lege privind abolirea condamnărilor la moarte la nivel federal sunt în aşteptare în Congresul SUA”, a subliniat Callamard.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea