40 de morți și 300 de mineri dispăruți într-un TORENT DE NOROI în Brazilia. Încă un baraj e gata SĂ CEDEZE

Redactor:
Sorin Bogdan
40 de morți și 300 de mineri dispăruți într-un TORENT DE NOROI în Brazilia. Încă un baraj e gata SĂ CEDEZE
Un nou baraj minier este pe cale să cedeze în sed-estul Braziliei. Vineri, când primul baraj a cedat, 40 de oameni au murit și 300 sunt dați dispăruți. Vezi cum torentul de noroi distrugea totul în cale

Cel puțin 40 de persoane au murit și aproximativ 300 sunt date dispărute după ce un baraj minier s-a rupt vineri în statul brazilian Minas Gerais. Căutările supraviețuitorilor au fost suspendate, din cauza riscului ruperii unui alt baraj, au anunțat duminică autoritățile, citate de Associated Press.

Duminică dimineața, la ora locală 5:30, compania Vale, care deține câmpul minier Córrego do Feijao, a detectat o creștere a nivelului apei în instrumentele de monitorizare a digului VI și a declanșat o nouă alarmă pentru un pericol iminent de rupere a unui alt baraj minier, potrivit cotidianului spaniol El Mundo.

Vineri, în timp ce minerii se aflau în pauza de prânz, barajul de la Brumadinho, din sud-estul Braziliei, a cedat și o cantitate uriașă de noroi roșiatic s-a revărsat de-a lungul văii, distrugând totul în cale. „Am văzut cum noroiul venea de pe deal și zdrobea copacii. Făcea un zgomot copleșitor,” povestește Simone Pedrosa, care și-a urcat familia în mașină și au gonit spre cel mai înalt loc pe care l-au găsit în apropiere. „Dacî am fi luat-o în cealaltă direcție, am fi fost morți acum. N-am să uit niciodată zgomotul ăla. Nu pot să mi-l scot din cap.”

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei Vale, barajul conținea sedimente miniere care nu sunt toxice, în principal nisip. Agenția pentru mediu a Braziliei a amendat firma cu 66,32 de milioane de dolari, iar un judecător federal a pus sechestru pe bunuri în valoare de 1,33 miliarde de dolari ale companiei, în vedere despăgubilor pentru daunele create de revărsarea fluviului de noroi.

 

Inchide