70.000 de euro pentru ASASINAREA jurnalistului de investigație Jan Kuciak. Cine A COMANDAT LICHIDAREA ziaristului care ancheta legăturile dintre politicienii slovaci și mafia italiană

Redactor:
Gilda Popa
70.000 de euro pentru ASASINAREA jurnalistului de investigație Jan Kuciak. Cine A COMANDAT LICHIDAREA ziaristului care ancheta legăturile dintre politicienii slovaci și mafia italiană
70.000 de euro pentru ASASINAREA jurnalistului de investigație Jan Kuciak. Află cine ar fi COMANDAT LICHIDAREA ziaristului care ancheta legăturile dintre politicienii slovaci și mafia italiană

„Alena Zs. a comandat asasinatul, Tomas Sz. i-a ucis prin împușcare, Miroslav M. era șoferul, iar Zoltan A., un intermediar”, a afirmat unul dintre procurorii de caz, într-o conferință de presă la Bratislava, citat de AFP.

Asasinului i-a fost plătită suma de 70.000 de euro, dintre care 50.000 de euro în numerar și 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs., a precizat procurorul.

„Putem confirma că femeia identificată ca A.Z. a fost acuzată de infracțiunea deosebit de gravă de complicitate la crimă”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a procuraturii, Andrea Predajnova, într-un comunicat.

Potrivit avocatului familiei Kuciak, fostul ministru al justiției și de interne Daniel Lipsic, citat de televiziunea locală Markiza, suspecta a jucat mai mult un rol de intermediar, „în timp ce ucigașul s-ar putea să nu-l cunoască deloc pe cel care a ordonat crima”.

Presa slovacă a mai scris că femeia lucra ca interpretă de italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activități au făcut obiectul anchetelor jurnalistice ale lui Jan Kuciak.

În februarie 2018, jurnalistul Jan Kuciak (27 de ani) și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost împușcați în propria locuință, fiind descoperiți de o rudă a victimelor care a alertat Poliția. Asasinarea jurnalistului slovac a provocat ample proteste care au dus la demisia ministrului de Interne Robert Kalinak.

Procurorul a mai afirmat că „doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandată” și că „logodnica acestuia, Martina Kusnirova, a fost o victimă inocentă care s-a aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit”.

Întrebat despre eventuale suspiciuni ce ar putea plana asupra oligarhului slovac Marian Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat că „nu va vorbi despre aceasta deocamdată”.

Înainte de a muri, Kuciak era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată „Ndrangheta”. Dublul asasinat a stârnit o profundă îngrijorare în legătură cu libertatea presei și corupția din Slovacia și a provocat numeroase reacții internaționale. Masive manifestații săptămânale la Bratislava și în alte orașe au constrâns guvernul să demisioneze în martie.

 

Inchide