A fost inventat testul care detectează COVID-19 în 10 secunde! Ce spun specialiștii

A fost inventat testul care detectează COVID-19 în 10 secunde! Ce spun specialiștii
A fost inventat testul care detectează COVID-19 în 10 secunde! Ce spun specialiștii Sursă foto: Pixabay.com/Caracter ilustrativ
Publicat: 02/01/2021, 12:07

Cercetătorii turci susțin că au inventat un test ultra-rapid pentru COVID-19, cu o acuratețe de 99%, care oferă rezultatul în doar 10 secunde și care într-un final ar putea înlocui testele PCR, relatează Euronews.

Diagnovir, testul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Bilkent, este un kit de diagnosticare despre care se spune că folosește nanotehnologia pentru a detecta COVID-19.

Cum se prelevează

În primul rând, este prelevată o probă cu un tampon din gura pacientului, apoi se amestecă cu o soluție și se adaugă la un cip de detectare a agentului patogen, potrivit Euronews. Se detectează prezența agenților patogeni cu o precizie ridicată,

Cercetătorul turc a precizat că, spre deosebire de testul PCR, care detectează materialul genetic specific dintr-o probă înainte de a-l amplifica, Diagnovir „se concentrează pe existența sau inexistența virusului, folosind metode optice avansate”. Această metodă, spune cercetătorul turc, poate oferi pacientului un rezultat în decurs de 5-10 secunde, dacă este pozitiv.

20 de secunde pentru rezultat negativ

Cu toate acestea, testul poate dura până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ. Cercetătorii vor acum să obțină aprobarea autorităților pentru a începe producerea în masă a kiturilor în următoarele două luni și speră că acestea vor înlocui testele PCR.

SUA autorizează primul test Covid-19 pentru acasă și fără prescripție medicală

Potrivit unui anunț făcut de Agenția Americană pentru Medicamente (FDA), va fi autorizată comercializarea în Statele Unite a primului test Covid-19 acasă și fără prescripție medicală, informează AFP.

Autorizarea testului, care poate indica prezența virusului în 20 de minute și care va fi vândut la un preț de 30 de dolari, este un „pas major” în lupta împotriva Covid-19, a declarat șeful FDA, Stephen Hahn.

Americanii vor să aibă o campanie de vaccinare simplificată. Toţi cei care se vor vaccina vor primi un card tipărit, pe care va scrie când s-au imunizat şi când trebuie să fie injectați cu a doua doză de vaccin.