A murit fondatorul IKEA

A murit fondatorul IKEA
Publicat: 28/01/2018, 13:52

„Fondatorul IKEA și Ikano și unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului XX, Ingvar Kamprad, a murit pe 27 ianuarie, în locuința sa din SmÃ¥land, Suedia”, a transmis compania internațională printr-un comunicat de presă.

Kamprad a înființat IKEA la vârsta de 17 ani și a transformat-o într-unul dintre cei mai mari retaileri la nivel mondial. Din 1988 acesta a renunțat la un rol managerial în cadrul companiei, dar a fost cel mai apropiat consilier al conducerii.

Chiar dacă era unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Kamprad era cunoscut pentru viața sa destul de austeră pentru o asemenea situație materială: economisea fiecare bănuț și purta haine second hand.

Chiar dacă averea acumulată de acesta pe parcursul vieții ar putea să îi asigure un trai excentric, Kamprad a ales să se refugieze în anonimat și cheltuieli zilnice chibzuite, notează Daily Express.

Omul de afaceri suedez a locuit într-o casă obșinuită, a fost mare fan al chifteluțelor produse și vândute de IKEA, preferând de fiecare dată să zboare la clasa economică în dauna clasei întâi oferită de companiile aeriene. Pe deasupra, afaceristul suedez punea mare accent pe partea materială a vieții, acesta preferând să meargă la cumpărături la piața aflată în apropierea casei sale.

De exemplu, invitat la un eveniment dedicat oamenilor de afaceri din Suedia, Kamprad a fost înlăturat de la ceremonie deoarece aceasta sosise cu autobuzul la eveniment și intenționa să plece acasă cu pliculețele de zahăr și sare pe care le găsise la bufetul acestei acțiuni.

Omul care a pus piatra de temelie în construcția IKEA, a fost întotdeauna privit drept un om remarcabil care s-a aflat continuu în spatele unui business cu profit anual de 3,79 miliarde de euro și vânzări de 32,7 miliarde de euro în 44 de țări la nivel mondial.

O serie de acuzații și speculații au fost făcute la adresa lui Kamprad pe parcursul anilor. În Suedia se vehicula că acesta a fost un membru important al unei mișcări pro-fasciste suedeze în anul 1942, lucru care ulterior s-a și adeverit.

În semn de scuze, fondatorul IKEA a donat atunci circa 118 de milioane de euro în scop caritabil.

Kamprad a avut probleme cu alcoolul în urmă cu câțiva ani. În 1960 conducea un autoturism Porsche.

Johan Stenebo, un fost asistent al lui Kamprad, a scris într-o carte despre fondatorul IKEA că acesta „a vrut întotdeauna să pară un om din popor, să fie la fel ca noi. Ingvar a vrut întotdeauna să pară ceva mai retras, un alcoolic cu probleme. Le spune oamenilor că are multe probleme și că este uneori ușor prost. Cu toate acestea el rămâne incredibil de atent la detaliu”.

Conform unor estimări, la nivel mondial IKEA este al treilea cel mai mare consumator de lemn. Totodată, în întreaga lume se tipăresc în fiecare an mai multe cataloage IKEA decât Biblii. De asemenea, se crede că unul din zece europeni este conceput într-un pat fabricat de IKEA.