A MURIT JR din „DALLAS”. Larry Hagman, „maleficul” pe care telespectatorii adorau să îl urască

A MURIT JR din DALLAS. Larry Hagman, maleficul pe care telespectatorii adorau să îl urască
Publicat: 25/11/2012, 14:54
Actualizat: 26/06/2013, 13:12

Viața lui Larry Hagman, decedat la vârsta de 81 de ani, a fost marcată de rolul din serialul Dallas, el însuși spunând despre personajul său, JR Ewing, că lumea „adoră să-l urască”. Tot el a declarat că serialul este „responsabil” pentru declanșarea Revoluției române și moartea lui Ceaușescu.

Hagman s-a născut în 21 septembrie 1931, în Weatherford, Texas, iar tatăl său, Benjamin Jackson Hagman, a fost un avocat care a pledat în numeroase procese ale unor”baroni” din industria petrolului, pe care, ulterior, Larry Hagman a ajuns să îi interpreteze în serialul Dallas. Mama lui, Mary Virginia, a fost actriță și a apărut în câteva spectacole de teatru pe Broadway, precum „Peter Pan” și „Sunetul Muzicii”, câștigând și un premiu Tony. Părinții lui Larry Hagman au divorțat pe când Larry avea vârsta de cinci ani, iar el a locuit pentru o vreme alături de bunica sa, în Texas și în California.

După moartea bunicii sale, Larry Hagman s-a mutat la New York și a debutat în actorie cu un rol în piesa de teatru „Îmblânzirea scorpiei”. La New York, s-a căsătorit cu Maj Axelsson, în 1954, în timp
ce juca în spectacolul de teatru „South Pacific”. Din această căsătorie au rezultat doi copii – Heidi și Preston.

În timpul războiului din Coreea, Larry Hagman s-a înrolat în 1952 în Forțele Aeriene americane și a petrecut cinci ani într-o bază militară din Londra. La încheierea stagiului militar, în 1956, Hagman a revenit la New York și a jucat în piesa de teatru „Once Around the Block”, de William Saroyan, iar apoi în alte patru piese.

La vârsta de 25 de ani, Larry Hagman a debutat în televiziune, cu un rol într-un episod din serialul „Decoy”.

În 1964, și-a făcut debutul în film, în „Ensign Pulver”, un lungmetraj în care a apărut alături de Jack Nicholson. În același an, Larry Hagman a jucat și în „Fail-Safe”, alături de un alt actor american celebru, Henry Fonda.

După mulți ani în care a interpretat o serie de roluri secundare în teatru și televiziune, Larry Hagman a câștigat „lozul cel mare”, care i-a adus celebritatea, în 1965, atunci când a primit rolul principal în sitcomul „I Dream of Jeannie”, în care a avut-o ca parteneră pe Barbara Eden.

În 1977, Hagman a primit două oferte pentru două seriale de televiziune care urmau să debuteze pe micile ecrane americane. Unul era pentru „The Waverly Wonders”, iar celălalt era pentru „Dallas”. După ce s-a sfătuit cu familia sa, Larry a acceptat să joace în „Dallas”, în care a interpretat rolul magnatului malefic din industria petrolului J.R. Ewing, un personaj pe care toată lumea a ajuns apoi „să adore să îl urască”, după spusele sale.

Rolul său, cel al personajului J.R. Ewing, este cel al unui bărbat malefic, care adoră să își înșele partenerii de afaceri, dar și soția.

Episodul „Who Shot JR?”, difuzat în 1980, a rămas până în zilele noastre unul dintre programele de televiziune cu cea mai mare audiență din lume, iar serialul „Dallas”, difuzat în 13 sezoane între anii 1978 și 1998, a avut o popularitate uriașă pe plan mondial.

Printre rolurile sale notabile din cinematografie se numără cele din peliculele „Fail-Sale”, „Superman”, „JFK”, „Nixon” și „Primary Colors”. În televiziune, pe lângă „Dallas”, Larry Hagman a apărut în calitate de invitat special în alte seriale celebre, precum „Neveste disperate”. Actorul american și-a reluat apoi rolul J.R. Ewing în continuarea serialului „Dallas”, lansată recent în Statele Unite.

Confruntându-se mulți ani cu alcoolismul, actorul a fost supus în 1995 unui transplant de ficat, o operație care i-a salvat viața. Deși a urmat un celebru program de dezintoxicare în 12 pași, Larry Hagman a susținut de multe ori în public cauza consumului terapeutic de marijuana, pe care o considera o alternativă mai bună față de alcool.

Larry Hagman și România

Hagman a declarat, în 2011, într-un interviu citat de torontosun.com , că serialul „Dallas” a avut o influență uriașă în politica internațională și era convins că acest show TV este „responsabil” pentru declanșarea Revoluției din 1989 din România și pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceaușescu.

În perioada de glorie a serialului, în anii ’80, președintele Nicolae Ceaușescu a permis difuzarea producției TV în România, pe atunci o țară comunistă, considerând că în acest fel le va arăta cetățenilor români decadența și corupția din țările occidentale. Larry Hagman consideră că acest plan s-a întors împotriva lui Ceaușescu și a fost un factor care a contribuit la declanșarea Revoluției din decembrie 1989 în România și la executarea dictatorului Nicolae Ceaușescu, nota publicația.

„România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceaușescu, care era un dictator, și l-au împușcat de 500 de ori – pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut (în serial, n.r.) și de care nici nu știau că există (înainte de difuzarea serialului, n.r.)”, a declarat Larry Hagman .

„El (Ceaușescu, n.r.) a permis difuzarea acestui serial pentru a le arăta cât eram noi de decadenți, însă ei (românii, n.r.) și-au spus: «Ei bine, vrem și noi o parte din acele lucruri!»”, a adăugat actorul american.

De altfel, Hagman a și vizitat România, despre care a spus că „este o țară foarte specială” după ce un maître d’hotel refuzase o bancnotă de zece mii de dolari, specială, cu autograful său, crezând că este un bacșiș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului