• Publicat:
Internațional

Abdeslam refuză extrădarea în Franța. Ce declarații a dat teroristul în fața justiției belgiene

Abdeslam refuză extrădarea în Franța. Ce declarații a dat teroristul în fața justiției belgiene
Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, care a fost prezentat în fața unui judecător federal belgian, colaborează cu justiția belgiană, dar va refuza să fie extrădat către Franța, a anunțat sâmbătă, la Bruxelles, avocatul său Sven Mary, relatează postul BFMTV online.

Abdeslam a fost plasat „sub mandat de arest” – adică inculpat și plasat în detenție provizorie -, a adăugat avocatul sâmbătă după-amiza, la finalul audierii presupusului terorist, la sediul poliției federale de la Bruxelles.

„El colaborează cu justiția belgiană, dar vom refuza extrădarea către Franța”, a anunțat avocatul, care a precizat că Salah Abdeslam, aflat „la pat” după ce a fost rănit la un genunchi vineri, când a fost capturat, a recunoscut că s-a aflat la Paris în seara atacurilor, pe 13 noiembrie.

„El se afla acolo”, la Paris, a declarat avocatul.

Întârzierea extrădării cu cel puțin două luni

Acest refuz de a fi extrădat către Franța urmează să întârzie cu cel puțin două luni prezentarea sa în fața justiției franceze.

După interogatoriile de sâmbătă, Salah Abdeslam urmează să fie plasat în arest preventiv într-o închisoare de înaltă securitate, la Bruges, într-un centru penitenciar în care există un dispozitiv de izolare a unor deținuți „de mare risc” precum Mehdi Nemmouche, presupusul autor al unui atac la muzeul evreiesc de la Bruxelles.

Salah Abdeslam era căutat de patru luni pentru implicarea sa în sângeroasele atacuri din 13 noiembrie de la Paris și Saint-Denis, soldate cu 130 de morți și sute de răniți.

Președintele francez François Hollande și-a exprimat vineri speranța ca Belgia să-l extrădeze „cât mai rapid posibil” către Franța.

Această voință este împărtășită de către autoritățile belgiene. „Este normal ca Salah să fie extrădat și ca justiția franceză să se ocupe de acest caz”,a  declarat Jan Jambon, ministrul belgian de Interne.

A asigurat logistica atentatelor de la Paris

Salah Abdeslam este suspectat că a jucat cel puțin un rol-cheie de logistician în aceste atacuri, revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Cu patru zile înainte de atacuri, el a închiriat mașini și mai multe locuințe în regiunea pariziană, pentru comando.

După ce i-a transportat în seara masacrelor pe kamikaze la Stade de France, el a abandonat o centură de explozivi în sudul capitalei franceze, a chemat în ajutor doi prieteni din capitala belgiană și a reușit să treacă de trei baraje de poliție pe drumul înapoi către Bruxelles.

Complicele reținut odată cu el este cunoscut sub numele de Amine Choukri și Monir Ahmed Alaaj. El a fost controlat, în compania lui Salah Abdeslam, la Ulm, în Germania, pe 3 octombrie 2015. El a fost amprentat în timpul acestui control, iar amprentele i-au fost găsite într-o casă folosită de către grupul terorist la Auvelais, în regiunea Namur, care a servit pentru pregătire atacurilor de la Paris.

×
Inchide