ACCIDENT ÎN UNGARIA. 3 români MORȚI și 18 răniți. Guvernul trimite un avion militar pentru a prelua victimele

Publicat: 30/08/2013, 20:33
Actualizat: 05/07/2016, 19:36

Un microbuz românesc care se deplasa din Galați către Milano, Italia, cu 21 de persoane la bord, a fost izbit în plin de un TIR bulgăresc, pe autostrada M5 din Ungaria, în apropiere de Budapesta, în această dimineață. Trei persoane au murit pe loc și alte 18 sunt rănite și au fost transportate la 5 spitale din zona capitalei ungare.

Din primele informații, o coloană de mașini se afla staționată pe autostradă, cu avariile aprinse, din cauza unui ambuteiaj. Șoferul TIR-ului nu a observat acest lucru și a intrat în plin în coloana de mașini.

În jurul prânzului, secretarul de stat Raed Arafat și o echipă de medici români se vor deplasa cu un avion militar Spartan către Budapesta, pentru a evalua starea răniților, a anunțat premierul Victor Ponta.

UPDATE 20.32 Primii răniți dintre cei implicați în accidentul din Ungaria care pot fi transportați, în unmăr de 11, vor fi aduși la București vineri noapte, urmând să fie analizată în continuare situația celorlalți șapte, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu.

Cei 11 răniți vor fi transportați cu avionul militar care s-a deplasat vineri la Budapesta și vor fi internați în spitalele bucureștene Universitar, Floreasca și Bagdasar-Arseni, a mai precizat ministrul.

UPDATE 15.07 Aeronava militară cu echipa de medici români coordonați de Raed Arafat a decolat către Budapesta.

UPDATE 14.45 Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanțe și susținere pentru familiile victimelor accidentului rutier din Ungaria, conform site-ului Președinției.

„Am primit cu profundă tristețe vestea despre accidentul petrecut în această dimineață în Ungaria în care și-au pierdut viața trei cetățeni români, iar alte 18 persoane au fost grav rănite. Doresc să adresez sincere condoleanțe familiilor victimelor și să îmi exprim, totodată, întreaga compasiune și susținere pentru familiile celor implicați în acest accident tragic”, se spune în mesajul prezidențial.

UPDATE 13.40 O singură persoană din cele 18 rănite în accidentul produs vineri dimineață în Ungaria este în stare mai gravă, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, precizând că printre răniți se află și doi copii, care sunt în afara oricărui pericol.

Purtătorul de cuvânt al MAE a spus că cele 18 persoane rănite în accident se află la patru spitale din Ungaria și că una singură s-ar afla într-o stare mai gravă, aceasta fiind preluată de la locul accidentului cu un elicopter.

Predescu a precizat că familiile celor trei români decedați în accident au fost arunțate de către autoritățile competente.

UPDATE 13.00 Firma de transport și microbuzul au toate actele și licențele în regulă, a anunțat Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor.

UPDATE 12.45 Premierul Victor Ponta a anunțat că va trimite un avion militar la Budapesta, în care se va afla secretarul de stat Raed Arafat, pentru a evalua starea victimelor și a le oferi asistență.

„Vom lua toate măsurile pentru a ajuta victimele”, a declarat Ponta.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că Raed Arafat va coordona o echipă de medici, împreună cu care se va deplasa cu un avion militar Spartan la Budapesta. Avionul ar urma să plece în jurul orei 13.30.

„Echipa de medici va merge la cele 5 spitale în care sunt internate victimele, pentru a evalua starea fiecăruia. În funcție de evaluare, se va decide dacă vor fi transportate pentru a fi internate în spitale românești.

Nicolăescu a mai spus că, din primele informații, 5-6 persoane sunt grav rănite.

UPDATE 12.35 Microbuzul românesc era un Mercedes din 2008, cu 20 de locuri plus șoferul, cu toate reviziile la zi, a explicat Sorin Amarinei, administratorul firmei de transport care opera cursa respectivă.

Acesta a explicat că microbuzul se afla pe banda întâi de circulație, staționat și cu avariile aprinse, într-o coloană în care se aflau mai multe mașini. TIR-ul a venit din spate și a lovit în plin coloana de mașini.

Singura explicație este că șoferul de TIR a adormit la volan. Microbuzul nu era singurul care stătea pe loc, era o coloană de mașini, drumul era drept și cu vizibilitate bună”, a spus Amarinei.

UPDATE 12.25 Din primele informații, microbuzul românesc a plecat din Galați cu destinația Italia. Un TIR a izbit în plin autovehiculele staționate pe autostradă, din cauza unui ambuteiaj, venind cu viteză din spate. Printre autovehiculele lovite de TIR s-a numărat și microbuzul românesc, a relatat Ion Lixandru, vicepreședintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România.

TIR-ul care ar fi provocat accidentul avea numere de înmatriculare bulgărești, conform HirTV.

UPDATE 12.03 Trei români au murit și 18 au fost răniți, într-un accident produs în această dimineață, în jurul orei 5.40, pe autostrada M5 din Ungaria, pe direcția Budapesta.

Românii lucrau în Italia și se întorceau la muncă după concediul petrecut în România. Microbuzul în care se aflau a fost spulberat de un TIR.

„Din primele informații obținute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate și 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât și cele rănite sunt cetățeni români. Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autoritățile statului de reședință pentru a obține informații cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul României la Budapesta și atașatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităților ungare”, menționează MAE.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Trei persoane au murit într-un accident rutier care a avut loc vineri dimineața pe autostrada M5, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Budapesta, soldat cu 33 răniți, dintre care 18 grav, inclusiv 11 străini, între care cetățeni români, bulgari, sârbi și turci, relatează MTI.

Treizeci și trei de persoane au fost rănite, dintre care 18 grav, a declarat Zsofia Nagy, o purtătoare de cuvânt a serviciului național ungar de salvare.

Accidentul a implicat un camion cu numere de înamtriculare în Ungaria, trei microbuze și cinci autoturisme cu persoane la bord.

Cauza accidentului face obiectul unei investigații, potrivit MTI.

Circulația rutieră pe banda spre Budapesta de pe autostradă a fost închisă. Vehiculele care se îndreaptă spre capitala ungară sunt redirecționate spre autostrăzile 4 și 5.

Mai multe persoane rănite, inclusiv cetățeni străini, se aflau în stare critică și erau supuși unor intervenții chirurgicale, scrie MTI, fără alte precizări.

Între cele 11 persoane grav rănite se află români, bulgari, sârbi și turci, menționează agenția ungare de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”