Aceasta este ADEVĂRATA IMAGINE a dramei refugiaților

Publicat: 04/09/2015, 18:24

Cel puțin 12 imigranți care fugeau din calea războiului din Siria, inclusiv doi băieți, s-au înecat miercuri în timp ce încercau să ajungă din Bodrum pe insula greacă Kos.

Drama refugiaților care își asumă riscuri uriașe pentru a încerca să ajungă în Europa, pentru o viață în siguranță, este ilustrată de imaginile cu cadavrul băiețelului sirian, care a fost găsit de un polițist turc cu fața în jos, pe nisip, relatează New York Times în ediția online. Băiețelul, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni scurți albaștri, a fost identificat de agenția turcă de presă Dogan drept Aylan Kurdi, în vârstă de 3 ani. Trupul neînsuflețit al fratelui său, Galip, în vârstă de 5 ani, a fost adus de apă în altă parte a plajei.

Ei se află printre cei 12 oameni care au murit înecați în timp ce încercau să traverseze marea Egee în două bărci. Barca în care se aflau copiii avea 17 persoane la bord și plecat din localitatea turcească Akyarlar spre insula grecească Kos. Avea de parcurs 5 kilometri în linie dreaptă până la țărmul european, însă mica ambarcațiune s-a scufundat în apele calme din cauza numărului prea mare de pasageri. Mama celor doi frați, Rahan, a murit împreună cu ei, în timp ce tatăl, Abdullah, a supraviețuit, reușind să înoate până la țărm. Familia a ales să traverseze Mediterana, într-o ultimă încercare disperată de a ajunge la rudele din Canada, după ce cererea de azil le-a fost respinsă, scrie The Guardian. Locuiau în orașul Kobani, bombardat anul acesta în timpul luptelor dintre ISIS și luptătorii kurzi și se refugiaseră în Turcia. Tatăl băieților spune că singurul lucru pe care îl mai vrea acum este să se întoarcă la Kobani să-și îngroape familia.

Mătușa băieților, Teema Kurdi, coafeză în Canada, spune că a primit un telefon de la fratele său care i-a spus că soția și băieții săi au murit. „Am încercat să le sponsorizez plecarea, iar prietenii și vecinii mei m-au ajutat cu depozitele bancare, dar nu am putut să îi scoatem de acolo și de aceea s-au urcat în barcă. Le plăteam chiria în Turcia, dar felul în care sunt tratați sirienii acolo este oribil”. Teema Kurdi, care a emigrat în Canada în urmă cu 20 de ani, a sponsorizat aplicația pentru azil a rudelor sale, fapt confirmat pentru The Guardian de un parlamentar care a depus-o personal, însă aceasta este respinsă. Cineva care vrea să obțină azil în Canada o poate face dacă obține sponsorizarea a cinci cetățeni canadieni care se angajează să le ofere suport financiar și emoțional. Însă cei care poți să obțină azil sunt doar cei care primesc oficial statutul de refugiat și mulți kurzi sirieni au avut dificultăți în ceea ce privește procesarea actelor în taberele din Turcia.

Numărul celor care și-au pierdut viața în acest an încercând să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa era estimat, la sfârșitul lunii august, la 2.500 de persoane, arată Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați. Peste 300.000 de oameni au ales această cale periculoasă de a intra în UE, în 2015, 200.000 de oameni ajungând pe țărmurile Greciei și 110.000 pe cele ale Italiei.

Sursa foto:http://www.smh.com.au/

Sursa foto:http://www.smh.com.au/

Imaginile cu trupul neînsuflețit al lui Aylan au generat dezbateri în redacții de presă din toată lumea, cu privire la oportunitatea publicării lor, dar în final au apărut pe rețelele de socializare și în presa internațională, inclusiv în New York Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, The Washington Post, BBC, The Guardian, The Daily Telegraph și The Globe and Mail.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce fotografie a postat Florin Piersic Jr. la scurt timp după ce tatăl lui a...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
Decizie pentru toți cei care au BULETIN DE IDENTITATE. Schimbarea anunțată astăzi, 11 MAI
Schimbări spectaculoase ale vremii. Veștile nu sunt deloc bune
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Ce i-a spus tatăl Danei Rogoz înainte să moară. Vedeta nu poate uita acele cuvinte:”...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Harrison Ford, de la dulgher la star de cinema. Meseriașul de la Hollywood