ACORD. India și China fac progrese în direcția detensionării situației de la frontieră

Redactor:
Andrei Vacaru
ACORD. India și China fac progrese în direcția detensionării situației de la frontieră
ACORD. India și China fac progrese în direcția detensionării situației de la frontieră. Sursa foto: Shutterstock

Oficiali militari din armatele Chinei și Indiei au căzut de acord să detensioneze situația de la granița dintre cele două state după ce recent 20 de militari indieni au murit în urma unei confruntări în zona disputată de la frontieră, au anunțat marți oficiali de la New Delhi și Beijing.

Decizia vine după ce, pe 15 iunie, militari chinezi și indieni s-au confruntat în Valea Galwan, regiune disputată de cele două state. Militarii s-au lovit unii pe alții cu pietre și bâte, pentru că între cele două părți există un protocol informal prin care se recomandă evitarea utilizării armelor de foc, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Respectiva confruntare a fost cea mai gravă din ultima jumătate de secol între cele două puteri nucleare. Incidentul a creat nemulțumire puternică la New Delhi, iar mai multe organizații indiene au făcut apel la boicotarea produselor din China, al doilea cel mai mare partener comercial al Indiei.

O sursă guvernamentală de la New Delhi a informat că ambele părți au fost de acord să ajungă la o înțelegere, în urma unor discuții care au durat 11 ore și care s-au desfășurat chiar la granița de facto din vestul Munților Himalaya.

Cu toate că oficialii au ajuns la un acord în privința detensionării la frontieră, naționaliștii din India continuă să fie nemulțumiți de situație și fac presiuni asupra premierului Narendra Modi pentru ca acesta să ia măsuri împotriva Beijingului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a confirmat că cele două părți au ajuns la un acord.

Tensiunile dintre China și India pe tema frontierelor continuă, însă

Autoritățile de la Beijing și de la New Delhi au făcut declarații în care aruncă vina asupra părții adverse în legătură cu incidentul de săptămâna trecută. Oficialii indieni susțin că trupele chineze au traversat Linia de Control și au intrat pe teritoriul Indiei, în regiunea Ladakh.

În afară de Valea Galwan, trupele indiene și chineze s-au confruntat de-a lungul timpului și în alte zone de graniță, precum lacul Pangong, care se întinde din Regiunea Autonomă Tibet a Chinei până în regiunea Ladakh, parte a statului indian Jammu și Kashmir.

„Au fost discutate modalități prin care să poată fi detensionată relația în Ladakh și vor fi luate măsuri de ambele părți”, a anunțat o sursă guvernamentală de la New Delhi.

În cadrul negocierilor anterioare, China a cerut Indiei să oprească toate lucrările de construcție în regiunea pe care Beijingul o consideră ca parte a teritoriului său, în timp ce India a cerut Chinei să-și retragă trupele din regiune.

În pofida faptului că a încercat să îmbunătățească relațiile cu China, premierul Narendra Modi este acum supus unei presiuni pentru a reevalua relațiile bilaterale.

Secretarul general al partidului lui Modi, Ram Madhav, a declarat că India nu a dorit niciun fel de confruntare, dar relația cu China este una foarte proastă în acest moment. Oficialul a adăugat că India „nu poate lăsa garda jos” în relația cu Beijingul.

Inchide