ACTA, propunere de RESPINGERE din partea Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European

ACTA, propunere de RESPINGERE din partea Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European
Publicat: 21/06/2012, 16:23
Actualizat: 21/06/2012, 18:09

Comisia pentru Comerț internațional din cadrul Parlamentului European (PE) a recomandat joi respingerea Acordului multilateral de luptă împotriva contrafacerii (ACTA), în cadrul sesiunii plenare prevăzute în iulie la Strasbourg, relatează AFP.

Votul a fost strâns: 31 de aleși au participat la vot, 10 votând pentru respingere și 12 împotrivă, potrivit numărătorii în direct a rețelei de televiziune a PE.

Alte patru comisii ale PE au respins deja ACTA: Libertăți civile, Industrie, Afaceri Judiciare și Dezvoltare.

Dar Comisia pentru comerț internațional este singura competentă în acest dosar, iar recomandarea sa este un avertisment adresat Comisiei Europene, care a sesizat Curtea Europeană de Justiție pentru avizare și a cerut amânarea votului până la pronunțarea Curții.

Aleșii au respins această cerere cu 19 voturi la 12.

ACTA a fost semnat la 26 ianuarie la Tokyo de 22 din cele 27 de Guverne din cadrul UE și Statele Unite, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Elveția, Mexic și Maroc.

Acordul are ca obiectiv lupta împotriva contrafacerii în sens larg, medicamente și alte bunuri, inclusiv încălcarea ilegală pe Internet. Dacă toți deputații se pun de acord cu privire la necesitatea luptei împotriva contrafacerii și protejarea proprietății intelectuale, unii se tem că tratatul pune în pericol libertățile indivuduale ale cetățenilor europeni.

Mai multe state europene, printre care Germania, Austria, Polonia, Cehia, România sau Slovenia au sistat deja lucrările preparatorii în vederea ratificării acordului.

„ACTA pune probleme serioase, dar oferă răspunsuri proaste și periculoase. În mod cert, trebuie protejată proprietatea intelectuală și trebuie luptat împotriva flagelului falisficării. Dar aceasta nu trebuie să se realizeze fără o concertare democratică, nici la solicitarea câtorva multinaționale, în detrimentul libertăților individuale a 500 de milioane de cetățeni europeni”, a comentat eurodeputatul socialist Marc Tarabella, care se opune acestui text.

Votul final privind ACTA se va desfășura la 4 iulie în Parlamentul European.

Clava Ungureanu, [email protected]