Gândul
  • Publicat:
Internațional

Actele românești recunoscute mai ușor în UE. Uniunea a eliminat un complicat procedeu birocratic

Actele românești recunoscute mai ușor în UE. Uniunea a eliminat un complicat procedeu birocratic
Parlamentul European a votat azi noi reguli pentru a crește libertatea de mișcare a cetățenilor europeni. Prin noile reglementări se urmărește simplificarea procedurilor de dovedire a autenticității unor documente publice, cum ar fi certificatele de naștere sau de căsătorie, dar și alte documente, atunci când un cetățean european merge într-un alt stat membru.

Parlamentul European a decis eliminarea „apostilei de la Haga”, o formă de supralegalizare a documentelor publice cerută de ani buni chiar și după aderarea la Uniunea Europeană cetățenilor mai  multor state membre, de către autoritățiile naționale din alte țări UE. Măsura a fost aplicată până acum în sepcial pentru cetățenii din Estul Europei.

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova a afirmat că chiar dacă ” decizia nu se afla pe prima pagină a ziarelor, mulți europeni vor răsufla ușurați”. Ea consideră că nu exită nici un temei juridic care să facă necesară acestă supralegalizare și că de multă vreme „apostila de la Haga devenise doar o procedură birocratică care trebuia eliminată

„Astăzi, când un cetățean european se mută într-un stat membru și vrea să se înregistreze, să aplice pentru rezidență, să se căsătorească, să cumpere o casă, i se cer de către autoritățile naționale documente civile, certificatele de naștere sau altele cu așa numita „Apostilă de la Haga”, procedură nejustificată”, a declarat în fața Parlamentuli European, comisarul pentru justiție,  Vera Jourova, citată de romania_actualități.ro

 „Libertatea de mișcare în Uniunea Europeană oferă cetățenilor oportunități fără precedent.Relații de afaceri sau personale fac ca 40 de milioane de oameni să se mute dintr-un stat membru în altul și să aibă rezidență în acel stat, altul decât cel în care s-a născut”, a mai precizat comisarul european. 

Pentru a evita nevoia de traducere, prevederile vor putea introduce formularele europene în mai multe limbi de circulație.

 

Inchide