Andrei Ionascu
10.02.2018
Internațional

Acuzații grave la ONU. Cine este „spionul” rusesc care vrea să distrugă NATO din interior

Acuzații grave la ONU. Cine este „spionul” rusesc care vrea să distrugă NATO din interior
Detalii pe Gândul.

„În calitate de președinte al Delegației Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, sunt profund îngrijorată în privința poziției autorităților de la Budapesta față de stabilirea unei date de întrunire a Comisiei Ucraina-NATO, organizată la nivelul miniștrilor Apărării. Sunt convinsă că acest comportament se datorează controverselor din jurul legii educației din Ucraina”, a transmis Friz prin intermediul contului de Facebook.

Potrivit diplomatului ucrainean, Ungaria a recurs la un șantaj care subminează situația securității în Europa.

„Ar trebui subliniat faptul că poziția Ungariei, care a recurs la șantaj, nu este doar contraproductivă, ci subminează situația de securitate din Europa. Politica Rusiei și activitatea (organizației teroriste) Stat Islamic reprezintă amenințările-cheie din Europa și din lume. În acest sens, încercările Budapestei de a bloca reuniunea Comisiei Ucraina-NATO reprezintă o practică periculoasă de a amesteca aspectele umanitare bilaterale cu problemele de securitate și de apărare ale întregii regiuni”, a mai spus Irina Friz.

Șefa Delegației Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a subliniat că „Ungaria nu doar contribuie în mod indirect la slăbirea eforturilor NATO de a minimaliza riscurile regionale, ci promovează politica Rusiei de a distruge NATO din interior”.

Irina Friz a transmis că partea ucraineană a propus și este pregătită să abordeze problemele generate de legea ucraineană a educației prin negocieri în spiritul dreptului internațional și a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, în baza mecanismelor programului național de cooperare cu NATO.

Reuniunea Comisiei Ucraina-NATO la nivel de miniștri ai Apărării, programată pentru 14-15 februarie, a fost blocată de Ungaria după ce ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că Budapesta are nemulțumiri privind situația provocată de legea ucraineană a educației.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privința educației, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea școlilor ruse, ungare și române. Minoritățile naționale vor avea dreptul să studieze la școală doar o serie de materii în limbile native.

×
Inchide