Administrația președintelui SUA, Donald Trump, a anunțat că plasează tot personalul Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională (USAID), cu excepția conducerii și personalului critic, în concediu administrativ plătit și elimină 1.600 de posturi în Statele Unite.
Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), coordonat de miliardarul Elon Musk, a făcut adevărate eforturi pentru a destructura agenția prin care Guvernul Federal oferă asistență externă, susținând că sumele cheltuite de Washington cu acest organism sunt nejustificate.
„Cu părere de rău vă informez că suntem afectați de o acțiune de reducere a forței de muncă”, se arată într-un e-mail trimis unuia dintre angajații concediați, citat de Reuters.
Cei care au primit informarea vor fi eliberați din funcții începând cu 24 aprilie, se arată în e-mail.
USAID a transmis că toți angajații, cu excepția celor esențiali, vor fi trimiși în concediu și 1.600 de angajați USAID din SUA vor fi concediați. O notificare anterioară trimisă personalului spunea că aproximativ 2.000 de posturi din SUA vor fi eliminate.
Vineri, un judecător federal a permis ca Administrația Trump să trimită în concediu mii de angajați USAID, un eșec pentru sindicatele angajaților guvernamentali care dau în judecată Administrția pe motiv că ar încerca să „dezmembreze” instituția.
Doi foști înalți oficiali din cadrul USAID au estimat că majoritatea celor aproximativ 4.600 de angajați ai USAID vor fi plasați în concediu administrativ.
„Această Administrație și secretarul Rubio (secretarul de Stat Marco Rubio, n. red.) (…) reduc expertiza și capacitatea unică de răspuns la criză a SUA”, a declarat Marcia Wong, unul dintre oficiali.
„Când apar focare de boală, populațiile sunt strămutate, acești experți USAID sunt pe teren și sunt dislocați mai întâi pentru a ajuta la stabilizare și pentru a oferi ajutor”, spune ea.
Trump a ordonat o pauză de 90 de zile a ajutorului extern la scurt timp după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, oprind finanțarea pentru toate programele externe, de la programele care luptă împotriva foametei și bolilor mortale până la oferirea de adăposturi pentru milioane de persoane strămutate de pe tot globul.
Administrația a aprobat excepții de la aceste măsuri, în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari, în principal pentru programele de securitate și de combatere a traficului de narcotice.
Ordinul a fost urmat de măsuri agresive de dezmembrare a USAID, principala agenție de ajutor extern a SUA, inclusiv prin plasarea în concediu a unei mari părți a personalului său și prin oprirea majorității finanțării și operațiunilor sale, punând în pericol inclusiv livrarea de alimente și asistență medicală esențială, mai arată sursa citată.
Sursa foto: Profimedia