AFP: Armele chimice din Siria par să îl convingă pe Obama să acționeze

AFP: Armele chimice din Siria par să îl convingă pe Obama să acționeze
Publicat: 26/08/2013, 10:35
Actualizat: 26/08/2013, 10:35

Statele Unite își pun în mișcare mașina diplomatică și militară pentru a răspunde presupusului masacru cu arme chimice în Siria, președintele Barack Obama apropiindu-se de o operațiune limitată împotriva Damascului, relatează AFP.

Imagini șocante în care apar cadavre de copii, aparent uciși de gaze toxice în apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliaților europeni și arabi, dar și din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul că este necesar ca „într-un fel sau altul, să se răspundă regimului sirian”, relevă unii analiști.

Însă o intervenție, chiar „limitată”, în Siria este dificilă pentru acest președinte american, considerat un sceptic în privința intervenționismului militar energic, care a retras trupele din Irak și se pregătește să facă același lucru în Afganistan.

Obama și-a exprimat vineri, într-un interviu pentru CNN, reticența extremă față de angajarea țării sale într-o nouă aventură militară în Orientul Mijlociu. El încearcă în permanență să articuleze o politică externă care să combine promovarea valorilor drepturilor omului și democrației și protejarea intereselor securității naționale americane.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administrația Obama probabil și-a schimbat percepția asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminică, că are „puține îndoieli” în privința responsabilității Damascului.

„Avem sentimentul, laWashington, că ne aflăm într-o nouă dimensiune și că este necesar, într-un fel sau altul, să se acționeze”, decriptează Barry Pavel, un fost oficial în domeniul Apărării și Securității Naționale în administrațiile lui Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama.

Statele Unite „nu pot să nu mai facă nimic” împotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine și Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

– „Atac limitat”

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari și în domeniul informațiilor de cel mai înalt rang și a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit să dea „un răspuns serios din partea comunității internaționale” acțiunilor Siriei și au examinat opțiunile militare posibile.

În opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea „cel puțin să efectueze un atac limitat cu rachete de croazieră împotriva locurilor arsenalelor chimice”.

Specialistul nu exclude nici ca forțele americane să să poată viza „infrastructuri utile regimului” sirian, ca „piste de aterizare și baze ariene” a căror distrugere ar avea „un impact puternic asupra războiului”.

Salman Shaikh este de părere că Obama ar putea decide o „lovitură militară limitată (…), în stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton”, referindu-se la operațiuni ordonate de fostul președinte american în august 1998 împotriva Afganistanului și Sudanului, iar în primăvara lui 1999 împotriva Serbiei.

În schimb, nici trupe la sol și nici o zonă de excludere aeriană nu sunt vizate pentru moment.

Pe teren, Pentagonul și-a poziționat forțele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana, iar „toate opțiunile sunt pregătite (în cazul în care președintele Obama) ar decide să aleagă una dintre ele”, a avertizat secretarul Apărării Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry și-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de miniștri de Externe europeni și arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem.

Însă, apreciază Shaikh, un eventual recurs la forță din partea Statelor Unite este lipsit de o „strategie mai largă”.

În cazul în care ar urma să aibă loc o operațiune împotriva Damascului, ar fi necesar „să fie susținută de o diplomație solidă” în țările din regiune, pledează expertul. El amintește că, în termeni de legalitate internațională, „drumul ONU rămâne închis” din cauza opoziției Rusiei și Chinei.

În fine, în „ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui să pregătească poporul american mai bine decât a făcut-o până acum”, a declarat Shaikh.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Dacia a ajuns pe Nürburgring. VIDEO cu modelul autohton în FULL GAZ
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă...
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Mesajul transmis de milionar Nick Rădoi după ce a suferit mai multe operații: ”Durerile au...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Magicianul Antonio, cel mai înalt om din România, dezamăgit de participarea la iUmor: „Am făcut...
×