AFP: Cine promovează curentul „Syriza” în Marea Britanie. „Credem că a venit vremea schimbării”

Publicat: 03/08/2015, 10:03

În urmă cu doar câteva săptămâni, politicianul în vârstă de 66 de ani, faimos pentru discreția sa, era prezentat ca un „candidat marionetă”, autorizat să intre în cursă doar pentru a ilustra varietatea curentelor din cadrul Partidului Laburist.

Însă popularitatea sa neașteptată, care o eclipsează cu mult pe cea a celor trei contracandidați cvadragenari, le dă deja fiori reci liderilor partidului, care văd în el, în cazul în care va fi desemnat pe 12 septembrie, o sperietoare pentru alegători, din cauza ideilor sale pe, care le consideră extremiste.

Presa britanică scrie că acest deputat din Islington-Nord (Londra), din 1983 încoace, este ceea ce Marea Britanie consideră a fi cel mai apropiat politician de Syriza, partidul de extremă stânga din Grecia.

„Nu câștigi cu un program la stânga stângii”, avertiza săptămâna trecută fostul premier laburist Tony Blair, principalul artizan al recentrării partidului, în anii ’90. Ieșind din atitudinea sa rezervată obișnuită, el a mers până acolo încât a sugera celor a căror inimă bate pentru Corbyn să ia în calcul „un transplant cardiac”.

Vremea schimbării

Însă, pentru tineri și sindicate, socialismul fără compromis al fostului activist antiapartheid este, din contră, tot ceea ce i se poate întâmpla mai bun unui partid despre al cărui discurs actual cred că diferă prea puțin de cel al conservatorilor lui David Cameron.

„Credem că a venit vremea schimbării”, a declarat Dave Ward, secretarul general al Sindicatului CWU, care tocmai și-a exprimat susținerea față de Corbyn, după Unite și Unison, principalele două organizațiii din țară. În opinia sa, Corbyn constituie „antidotul (…) la virusul” blairismului.

Mai întâi surprins de amploarea succesului său, Jeremy Corbyn, un bărbat subțire, cu părul și barba cărunte, îl acceptă acum fără complexe.

Primul său miting, pe 9 iulie, a atras 350 de persoane, în timp ce în weekeknd erau așteptate 800 de persoane la Liverpool.

„Că va câștiga sau va pierde, Corbyn a adus entuziasmul în această campanie, altfel foarte plictisitoare”, apreciază cotidianul The Guardian.

„Ceilalți candidați sunt în planul secund, iar pentru a fi onești niciunul nu inspiră cu adevărat”, apreciază Iain Begg, un profesor de științe politice la London School of Economics, subliniind la rândul său că The Labour nu are nicio șansă în alegerile legislative din 2020 cu Corbyn la conducere. „Are un discurs care datează de-acum 30 de ani”, afirmă el.

Omul nu ascunde că trage cu ochiul la ceea ce se întâmplă în sudul Europei.

„Am fost în Grecia, am fost în Spania. Este foarte interesant să vezi că partidele social-democrate care au acceptat austeritatea și au aplicat-o sfârșesc prin a pierde numeroși membri și susținere”, a declarat el pentru The Daily Mirror.

Ales de opt ori în circumscripția sa

Ceea ce vrea Corbyn este să pună capăt austerității, să introducă taxe și impozite mai mari pentru întreprinderi și pentru cei mai bogați, să renaționalizeze căile ferate și sistemul energetic, să reinstaureze gratuitatea în învățământul universitar, să dezmembreze submarinele nucleare Trident…

„Stereotipul stângistului nord-londonez”, potrivit săptămânalului de stânga New Statesman, el este vegetarian, nu bea alcool, își cultivă grădina și se deplasează cu bicicleta.

Potrivit unor zvonuri, ar fi divorțat de a doua dintre cele trei soții deoarece femeia voia să trimită copiii la o școală privată și nu la una publică.

Născut în 1949 la Chippenham, în Wiltshire, fiul unui inginer electrician și al unei profesoare de matematică, ambii activiști pacifiști, Jeremy Corbyn a fost jurnalist și reprezentant sindical înainte să fie ales pentru prima dată în Camera Comunelor, în 1983, unde s-a arătat deosebit de rebel față de consemnele de vot din partid.

„Îmi reprezint circumscripția de 32 de ani și am fost ales de opt ori de către oameni foarte diferiți”, spune el pentru a-i reduce la tăcere pe sceptici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?