AFP: Edward Snowden ar fi abuzat de drepturile sale de acces la informații secrete

AFP: Edward Snowden ar fi abuzat de drepturile sale de acces la informații secrete
Publicat: 12/06/2013, 13:10
Actualizat: 07/02/2019, 01:05

Autoritățile americane încearcă să înțeleagă cum a putut un subcontractor în domeniul informatic să pună mâna pe documente strict secrete, la care au acces un număr redus de persoane, potrivit unor experți, relatează AFP.

„Dezvăluirile” lui Edward Snowden, un fost consultat în domeniul informațiilor, despre supravegherea pe Internet a Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA) includ o decizie a Curții pentru supravegherea informațiilor externe (FISA), ale cărei documente sunt secrete de peste 30 de ani.

„Este extrem de protejată”, declară pentru AFP Robert Deitz, un fost consilier NSA și CIA. Sub 100 de persoane au, în mod teoretic, acces la o asemenea decizie, adaugă Deitz, totodată profesor de politici publice la Universitatea George Mason.

„De ce a avut acces la bijuteriile coroanei?”, se întreabă el, în contextul în care Edward Snowden nu are nici diplomă universitară, nici vreo formare avansată în domeniul informațiilor.

Largul evantai de informații dezvăluite de către Edward Snowden, despre diverse programe NSA, sugerează că acesta și-ar fi depășit drepturile de acces pentru a pune mâna pe dosare clasificate, apreciază foști oficiali americani.

„Este foarte probabil ca el să își fi depășit limitele”, declară Cedric Leighton, un fost adjunct al directorului pentru formare NSA și colonel în retragere în cadrul forțelor aeriene.

„I-a fost suficient să îl ajute pe un oficial de rang înalt cu o problemă informatică pentru ca să aibă acces, probabil, la parola acestei persoane. După asta, totul devine posibil”, subliniază el.

Cazul lui Edward Snowden este diferit de cel al lui Bradley Manning, militarul american judecat în prezent pentru „colaborare cu inamicul”, după ce a publicat mii de dosare clasificate.

Acest analist de informații în Irak avea autorizația să navigheze într-un adevărat ocean de telegrame diplomatice strict secrete și de rapoarte ale serviciilor militare de informații, pe care le-a livrat, ulterior, site-ului WikiLeaks.

– O viziune „hollywoodiană” asupra informațiilor

Spre deosebire de el, Snowden nu era un analist de informații, ci „era însărcinat să asigure mentenanța rețelei. Însă el vedea, de asemenea, (documente) care circulau”, apreciază James Lewis, un fost oficial american specializat în domeniul securității informatice.

Serviciile de informații sunt supuse unui tir continuu, între necesitatea protecției informațiilor lor și solicitările de transparență.

Pe de altă parte, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, congresmeni au criticat în mod deschis serviciile de spionaj pentru un eșec în a „realiza legături” ce ar fi permis împiedicarea catastrofei.

În acest context, cazul Snowden ar putea, încă o dată, să determine serviciile americane de informații să revadă modul în care gestionează confidențialitatea documentelor sale, este de părere Deitz.

Ultimele dezvăluiri vor antrena, în mod inevitabil, o revizuire globală a securității cibernetice la nivelul serviciilor de informații și al controlului angajaților, dar în mod special al subcontractorilor, oferă asigurări Leighton.

„Vor trebui să se aplece asupra sistemelor de autentificare. Și să găsească altceva, cu scopul de a asigura cu adevărat o protecție suplimentară tuturor tipurilor de documente”, adaugă el.

Edward Snowden avea un profil neobișnuit pentru NSA, din cauza lipsei sale de formare, subliniază Leighton. Agenția angajează, în general, tehnicieni înalt calificați și îi alege doar pe cei mai buni candidați provenind din armată.

Amploarea acestor dezvăluiri este, fără îndoială, larg exagerată de către autor, care declara pentru ziarul britanic The Guardian că orice analiză NSA „poate, în orice moment, oriunde, să atace pe oricine”.

„Eu, așezat la biroul meu, puteam să interceptez pe oricine, pe tine, pe contabilul tău, pe un judecător federal sau pe președintele Statelor Unite, atât timp cât am adresa lui personală de e-mail”, adăuga el.

În opinia lui Deitz, asemenea afirmații sunt „ridicole. Habar nu are ce spune”.

El apreciază că Edward Snowden nu cunoaște procedurile și autorizațiile legale necesare pentru a intercepta pe cineva, iar declarațiile acestuia trădează o viziune „hollywoodiană” despre modul în care funcționează serviciile de informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...