AFP: FBI „arestează oameni și neutralizează amenințări”, în contextul în care a menține „un pic de paranoia nu face rău”. Cum au prins niște „teroriști” care produceau marijuana sintetică

AFP: FBI arestează oameni și neutralizează amenințări, în contextul în care a menține un pic de paranoia nu face rău. Cum au prins niște teroriști care produceau marijuana sintetică
Publicat: 19/11/2012, 12:55
Actualizat: 04/02/2019, 19:21

FBI „arestează oameni și neutralizează amenințări”, în contextul în care a menține „un pic de paranoia nu face rău” unei mobilizări a americanilor și „provocării unor greșeli” din partea teroriștilor, a declarat Michael Clancy, un oficial FBI de rang înalt, într-un interviu pentru AFP.

Este numită „operațiunea Tripwire”, ca într-un film cu James Bond, deși Michael Clancy preferă să vorbească despre o „inițiativă” destinată firmelor și marilor centre comerciale, cu scopul de a le învăța să se păzească de amenințări teroriste și să reacționeze în cazul în care li se pare că ceva este suspect.

„Este responsabilitatea întreprinderilor să raporteze fapte care li se par ciudate”, declară Clancy, un adjunct pentru lupta împotriva terorismului al directorului FBI.

În momentul în care Khaled Aldawsari, un saudit care locuiește în Texas în baza unei vize de studii, a comandat o cantitate importantă de fenol, un produs chimic utilizat pentru fabricarea de explozivi, firma de livrări a alertat poliția.

Supravegherea calculatorului său a permis, ulterior, să se stabilească faptul că acesta încerca să construiască „o armă de distrugere în masă” care viza „mai multe ținte potențiale în Statele Unite”, conducând la arestarea sa.

În Virginia, membrii unui grup de patru persoane au fost arestați după ce au cumpărat, la un interval de câteva ore, stocuri de acetonă din trei magazine de bricolaj, un produs foarte căutat de către ucenici teroriști. Home Depot, Lowe și un mic magazin privat fac parte din cele aproximativ 25 de firme care colaborează cu FBI în cadrul „operațiunii Tripwire”, care urmărește deconspirarea unor posibili teroriști.

De fapt, „ei nu urmăreau să fabrice o bombă, ci produceau marijuana sintetică”, își amintește Clancy. „Este un «success story», chiar dacă nu a fost cazul de terorism al secolului”, adaugă el.

După modelul operațiunii Departamentului american de Interne „Dacă vedeți ceva, spuneți ceva”, destinată persoanelor particulare, FBI vizează întreprinderile, bisericile și magazinele.

„Un pic de paranoia nu face rău. Nu este necesară prea multă, dar este important ca firmele să fie un pic mai vigilente”, apreciază Clancy.

– „Lupi singuratici”

„Pe măsură ce ne îndepărtăm de (atentatele teroriste de la) 11 septembrie, memoria oamenilor se scurtează. Nu trebuie să piardă din vedere ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie, că poate au existat lucruri care ar fi trebuit să fie semnalate, că FBI poate ar fi trebuit să acționeze diferit. Este vorba despre a nu uita lecțiile trecutului”, subliniază el.

„Într-o țară mare ca a noastră, care are peste 300 de milioane de locuitori, în care coexistă ideologii și credințe diverse, este aproape imposibil să ghicești în ce moment cineva va comite un act îngrozitor”, continuă el.

FBI a fost criticat pentru că nu a anticipat atacul sângeros comis într-un cinematograf la Aurora (Colorado), la prima proiecție a unui film din seria Batman, în iulie, în care au fost ucise 12 persoane. Și nici pe cel de la un templu sikh, în Wisconsin, în august, soldat cu șase morți.

„Autorii acestor crime erau persoane marginale”, care nu reprezentau „o amenințare credibilă”, subliniază Michael Clancy. „Noi nu suntem poliția gândirii”, adaugă el, subliniind că „nu avem motive să supraveghem un concert al unor militanți care susțin supremația albă, (care) este o reuniune legală”, „nu anchetăm asupra ideologiilor, ci numai asupra oamenilor care trec la o etapă superioară”.

„Lupii singuratici”, cei care se radicalizează singuri pe Internet, cei care nu fac parte din niciun grup și care urmează mereu același proces de izolare, sunt cei mai periculoși, în opinia adjunctului directorului FBI. Aceștia sunt cei care îl „împiedică să doarmă noaptea”.

Pentru a-i prinde pe acești „băieți răi”, poliția federală americană depune eforturi să dezvolte surse, să se infiltreze, să obțină informatori. La început „este cineva care ne spune «cunosc pe cineva care cunoaște pe cineva care poate vrea să arunce ceva în aer»”, spune el. Ulterior este infiltrat un agent care îl supraveghează pe suspect și care poate merge până la a-i furniza ultimele componente ale unei bombe.

FBI este acuzat frecvent că, în acest fel, întinde „capcane” unor amatori care poate că nu ar fi mers până la capăt, fără ajutorul său. „Noi am respectat legea întotdeauna”, se apără Michael Clancy. „Persoana care apasă, în final, pe declanșatorul unei bombe, ne spune în mod clar, fără umbră de îndoială, că vrea să arunce ceva în aer”, subliniază el. „Ar fi făcut-o fără noi? Nu este un risc pe care să vrem să ni-l asumăm”, conchide el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×