ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Mii de români sunt încă la coadă, la secțiile de votare din Londra: „Nu trebuie să acceptăm această UMILINȚĂ perpetuă”. Petiție pentru demisia lui Corlățean

Publicat: 02/11/2014, 20:46

Mii de români din Marea Britanie riscă să nu poată să voteze la ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014, din cauza proastei organizări a Ministerului de Externe, se plâng membrii comunității românești din Regatul Unit.

„Există îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot. Se acuză o organizare dezastruoasă. Oamenii injură și acuză organizatorii”, a fost mesajul lui Tommy Tomescu, doctorul devenit cunoscut în România după ce și-a făcut campanie pentru europarlamentare pe strada eurofobului Nigel Farage.

Tomescu creat deja o petiție, prin care cere deschiderea unei secții de votare suplimentare pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. „Trebuie să rămânem în același număr mare în fața secțiilor din Diaspora și să nu acceptăm închiderea secțiilor, în semn de protest. Nu trebuie să acceptăm această umilință perpetuă a membrilor Diasporei cu aceleași drepturi depline civile si constituționale”, a fost mesajul lui Tomescu pentru românii – câteva mii, spune el – care se aflau încă, duminică seară, la coadă, așteptând să voteze la ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.

Dincolo de numărul mic de secții de votare, principalul factor care a îngreunat procedura de vot, nu doar în Londra, ci în toate orașele cu o comunitate mare de români, a fost lipsa formularelor pe care românii trebuie să le completeze pe propria răspundere, dacă votează pe listele suplimentare.

O altă problemă semnalată de alegătorii din diaspora este că autoritățile nu permit completarea acestor formulare în timp ce se stă la coadă, în afara secției de votare, pentru a grăbi lucrurile. În schimb, organizatorii au impus completarea declarațiilor în fața unui oficial din secția de votare.

Ca urmare a presiunii publice și a mediatizării acestor probleme de către presa din țară, interdicția a fost ridicată după ora 17.00 de Biroul Electoral pentru Străinătate. Anterior, românii trimiseseră imagini din mai multe țări, în care se văd cozile de sute de persoane care așteaptă să voteze.

MAE: Am asigurat toate condițiile

Reprezentanții MAE consideră însă că votul se desfășoară în condiții normale. Mai mult, Ministerul de Externe nu are nici o responsabilitate pentru situația creată, susține Brândușa Predescu, purtătoarea de cuvânt a MAE. „Am asigurat toate condițiile, la toate secțiile de votare din străinătate ca votul să se desfășoare în condiții optime. MAE nu are nicio responsabilitate în luarea unor decizii privind desfășurarea votului în secțiile de vot, are responsabilitate în organizarea procesului de vot. Până la momentul de față, nu s-au semnalat incidente la secțiile de vot din străinătate. Este un aflux important de cetățeni care doresc să-și exprime votul”, a declarat Predescu.

Probleme similare au fost raportate și la Bruxelles, Paris, Torino și Munchen. Nici în țară, alegerile nu au decurs fără probleme organizatorice, principalii vizați fiind studenții.

Se cere prelungirea programului de vot

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) solicită „Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot, atât cât este necesar, în secțiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari în așa fel încât toți cei care doresc să își exercite dreptul de a vota să o poată face”, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.

La fel, Aurelian Mihai, deputat pentru diaspora, a cerut Ministerului de Externe prelungirea programului de vot în străinătate: „Domnule ministru, consider că se impune prelungirea programului secțiilor de vot din diaspora, în conditiile în care mii de români din afara țării încă nu au votat, dar așteaptă în frig și întuneric să-și exprime votul! Vă rog să faceți tot posibilul pentru ca acest lucru să fie efectiv, curmând astfel umilința cetățenilor români din diaspora!„, a fost mesajul lui Mihai pentru Corlățean, conform unui comunicat remis gândul.

Petiție pentru demisia lui Titus Corlățean

ACL a cerut, duminică seară, demisia ministrului de Externe Titus Corlățean pentru „organizarea dezastruoasă a alegerilor din străinătate”, a declarat Cătălin Predoiu. Există o petiție în acest sens, cu peste 1.200 de semnături la ora transmiterii acestei știri, și pe site-ul petitieonline.ro.

Totodată, comunitatea UnițiSalvăm a anunțat organizarea unui protest la sediul MAE în această seară, de la 20:30, după ce astăzi cetățenii români din străinătate au fost nevoiți să stea la cozi interminabile pentru a vota”Este inadmisibil să nu permiți propriei populații să voteze, în condițiile în care prezența la vot este deja redusă. Sunt mii de oameni care așteaptă acum să voteze. Marea Britanie, Paris, Veneția, Madrid, Stuttgart suntem alături de voi! Puneți pe pagina de event imagini, videouri sau orice materiale aveți de la fața locului”, se arată în mesajul de mobilizare.

FOTOGRAFII: Tommy Tomescu/preluate cu acordul autorului

AUTOR: Mirabela Vlăsceanu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația