ALEGERI SUA 2012. Problemele sociale, armele lui Barack Obama împotriva lui Mitt Romney

ALEGERI SUA 2012. Problemele sociale, armele lui Barack Obama împotriva lui Mitt Romney
Publicat: 08/10/2012, 14:32
Actualizat: 29/07/2014, 23:25

Avortul, contracepția, căsătoria între persoane de același sex sunt probleme privind societatea abordate de către Barack Obama, susceptibile să îl pună pe adversarul său Mitt Romney în dificultate, chiar dacă aceste dosare par să fi trecut în plan secund odată cu apropierea alegerilor, relateză AFP.

Președintele american în exercițiu, care se confruntă cu un candidat ce a oferit numeroase garanții bazei conservatoare în cadrul alegerilor primare ale Partidului Republican, la începutul anului, a adoptat o atitudine de consens, uneori vagă, în condițiile în care pozițiile prea tranșante ar putea să îi îndepărteze pe susținătorii săi cu opțiuni politice de centru, de care are nevoie.

„Rău pentru femei”, subliniază echipa democrată de mai multe luni, un mesaj potrivit căruia o victorie a lui Mitt Romney în alegerile prezidențiale ar constitui o „revenire în trecut” în privința accesului la măsuri contraceptive sau a dreptului la avort.

Curtea Supremă a reglementat dreptul la avort în 1973, în decizia „Roe versus Wade” care, de atunci, nu a fost atacată frontal de niciun președinte republican. Romney a declarat că dorește ca magistrații să revină asupra acestei decizii și a promis că va nominaliza judecători în acest sens.

În pofida faptului că l-a ales ca partener de cursă pe Paul Ryan, care se opune avortului indiferent de caz, Romney va fi de acord cu excepții în caz de viol, incest sau dacă sănătatea mamei este în pericol.

Obama avertizează în legătură cu planurile lui Romney de a „lăsa un grup de persoane de la Washington” să decidă în locul femeilor asupra problemelor care le afectează sănătatea.

Acest argument pare să se bucure de succes. Aproximativ 56% dintre alegătoare l-ar vota pe președintele în exercițiu, în timp ce pe Romney l-ar alege 38%, potrivit unui sondaj Quinnipiac. Corpul electroral american cuprinde 53% femei, iar susținerea lor puternică față de Obama a contribuit la victoria sa în 2008.

– Primul președinte care susține căsătoria între persoane de același sex

Aceste delimitări sunt „clasice”, într-un peisaj politic american în care hotărârea „Roe versus Wade” rămâne controversată. Însă Obama a avansat în prim-plan un alt subiect fierbinte, el devenind în mai primul președinte american care și-a exprimat susținerea față de dreptul persoanelor de orientare homosexuală de a se căsători.

Însă el a făcut aceste declarații „în nume personal”, evitând să se expună prea mult, precizează Kareem Crayton de la Universitatea North Carolina, la Chapel Hill. „Eu cred că a fost un risc calculat”, chiar dacă acest lucru „va face (alegerea sa) un pic mai dificilă în anumite state”, explică politologul.

Dar Obama se află pe aceeași lungime de undă cu opinia americană, institutele de sondaje notând în 2010 o poziție favorabilă uniunilor între persoane de același sex. Romney, fără nicio surpriză în acest sens, apreciază că o căsătorie este exclusiv „o uniune între un bărbat și o femeie”.

Obama a rămas totuși prudent în legătură cu alte subiecte „dragi” aripii stângi a Partidului Democrat, ca de exemplu controlul circulației armelor, abolirea pedepsei cu moartea sau scoaterea canabisului de sub incidența legii.

Chiar și în urma unui nou atac armat, într-un cinematograf din Colorado (vest), el s-a limitat la generalități în privința necesității luptei împotriva violenței, afirmând că susține dreptul americanilor de a purta arme, aflându-se și în acest caz pe aceeași lungime de undă cu opinia majoritară. În schimb, Romney beneficiază de susținerea NRA, un puternic grup de lobby favorabil armelor de foc.

În pofida faptului că Obama a fost un susținător al abolirii pedepsei cu moartea, el și-a schimbat poziția față de acest subliect, afirmând că susține aplicarea pedepsei cu moartea în circumstanțe „foarte limitate”. Chiar dacă numărul susținătorilor scade de 20 ani, în 2011 pedeapsa capitală era susținută în continuare de 61% dintre americani, potrivit unei anchete Gallup.

Aceste probleme de societate, omniprezente în cursul campaniei în vederea alegerilor primare republicane, au fost împinse în planul secund în ultimele săptămâni, cei doi candidați înfruntându-se în special în legătură cu subiecte economice, așa cum a arătat prima dezbatere televizată de miercuri.

„Alegătorii pe care candidații încearcă să îi convingă în prezent sunt fie cei (care au poziții politice) de centru, fie indecișii, iar sondajele arată că economia este subiectul” în legătură cu care aceștia vor lua o decizie, subliniază pentru AFP Christina Greer, o specialistă în alegeri de la Universitatea Fordham, la New York.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României