Aleksei Navalnîi, arestat preventiv pentru 30 de zile

Aleksei Navalnîi, arestat preventiv pentru 30 de zile
Aleksei Navalnîi, arestat preventiv pentru 30 de zile. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/01/2021, 17:44

Un judecător din capitala Rusiei, Moscova, a decis luni plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a disidentului rus Aleksei Navalnîi, care a fost reținut de către autorități la sosirea pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Navalnîi ar urma să stea în arest până pe 15 februarie, potrivit unui anunț făcut pe Twitter de purtătoarea de cuvânt a disidentului, Kira Iarmîș, după cum informează site-ul agenției Agepres.

„Instanţa l-a arestat pe Navalnîi pentru 30 de zile. Până la 15 februarie”, a scris pe Twitter Iarmîş.

Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al pașapoartelor de pe aeroportul moscovit Seremetievo.

Deși știa că riscă să fie arestat la întoarcerea în țara natală, Aleksei Navalnîi, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital încă din august 2020, după otrăvirea cu Novichok.

Administrația Penitenciarelor din Rusia ceruse deja arestarea lui Navalnîi

Navalnîi a declarat în cursul zilei de marți că Administrația Penitenciarelor din Rusia ar fi cerut unei instanțe arestarea sa pentru o presupusă încălcare a termenilor unei pedepse cu suspendare la care a fost condamnat.

În luna decembrie, Administrația Penitenciarelor i-a cerut lui Navalnîi să revină din Germania în cel mai scurt timp și să se prezinte la o secție de Poliție din capitala Moscova precizând că, în cazul în care nu se va conforma, acesta ar urma să fie arestat.

Serviciul penitenciar rus a cerut instanțelor să înlocuiască condamnarea sa cu suspendare cu una executorie. Dacă sistemul de justiție rus va aproba această cerere, Navalnîi ar urma să ajungă la închisoare pentru 3 ani și jumătate.

Disidentul acuză Kremlinul pentru tentativa de asasinat

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost internat într-un spital din Germania după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa de la Tomsk către Moscova.

El a fost internat inițial într-un spital din Rusia, dar a fost transferat ulterior în Germania pentru a primi îngrijiri.

În repetate rânduri, disidentul a declarat că otrăvirea sa ar fi fost comandată chiar de către președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Din verificările efectuate, autoritățile germane au stabilit că există „dovezi fără echivoc” ale prezenței unui agent chimic din grupul Noviciok în organismul disidentului rus. Ulterior, alte două laboratoare de specialitate din Franţa şi Suedia au confirmat rezultatele.

Aleksei Navalnîi îl acuză în continuare pe Vladimir Putin că ar fi ordonat atacul împotriva sa, acuzații negate vehement de către autoritățile de la Moscova.

Mai mult, Navalnîi a făcut apel la statele europene să facă noi pași în legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei.