ALERTĂ MONDIALĂ! Are CODURILE de lansare de la 120 de ogive nucleare!

ALERTĂ MONDIALĂ! Are CODURILE de lansare de la 120 de ogive nucleare!
ALERTĂ MONDIALĂ! Are CODURILE de lansare de la 120 de ogive nucleare! / Sursa FOTO: - pixnio.com
Publicat: 07/04/2020, 13:17

Este vorba despre premierul britanic Boris Johnson, a cărui stare s-a înrăutățit luni seară. Liderul din Downing Street 10th. a fost mutat la Terapie Intensivă și conectat la un ventilator care-i asigură funcționarea optimă a aparatului respirator.

Pe perioada cât Boris Johnson nu își poate îndeplini atribuțiile, întreaga responsabilitate a conducerii țării îi revine ministrului de Externe, Dominic Raab. El va decide și în privința ridicării restricţiilor de izolare pentru limitarea răspândirii coronavirusului, informează ministrul de stat Michael Gove.

„Persoana care conduce ţara, urmând planul pe care premierul l-a anunţat, este Dominic Raab, ministru de Externe”, a declarat Gove pentru ITV.

Chestionat cu privire la amânarea modificărilor restricţiilor de izolare, ce urmau să fie reexaminate luni, Gove a răspuns: „Nu, nu va întârzia să apară. Va fi atunci când vom lua o decizie în mod colectiv, ca un cabinet… persoana care va lua decizia finală este, vă repet, ministrul de Externe, Dominic Raab”.

Deocamdată, presa din Regatul Unit nu a primit mai multe informații cu privire la starea de sănătate a premierului Boris Johnson (55 de ani).

Un subiect fierbinte în clipa de față îl reprezintă arsenalul nuclear al Marii Britanii și dacă noul premier de conjunctură a primit codurile de lansare a ogivelor, conform protocolului stabilit în astfel de situații.

Întrebat de jurnaliștii BBC dacă diplomatul Dominic Raab are codurile nucleare pentru perioada în care Boris Johnson se află în Secția ATI, ministrul Michael Gove a evitat un răspuns categoric: „Există protocoale bine puse la punct în vigoare. Nu pot, pur şi simplu, vorbi despre probleme de securitate naţională”. Totuși, presa britanică dă ca sigură informația că Raab controlează acum arsenalul nuclear al țării.

Marea Britanie este una dintre forțele nucleare ale planetei. Deține şi patru submarine echipate cu rachete balistice de tipul Trident D5, încărcate cu focoase nucleare. Totodată, stocul britanicilor este de 215 ogive nucleare, dintre care numai 120 sunt disponibile operaţional.

Conform Constituției Regatului Unit al Marii Britanii, doar primul-ministru poate autoriza o lovitură nucleară, iar un astfel de ordin se transmite printr-un set special de coduri.