Ambasador american: Denuclearizarea completă a Coreei de Nord este un obiectiv ce nu poate fi negociat

Ambasador american: Denuclearizarea completă a Coreei de Nord este un obiectiv ce nu poate fi negociat
Publicat: 02/04/2018, 13:12
Actualizat: 17/04/2018, 20:53

În cadrul unui forum la Seul, Marc Knapper a spus că SUA manifestă „speranță, dar și realism” în așteptările privind summitul planificat între Donald Trump și Kim Jong-Un.

„Nu au fost impuse sancțiuni de dragul sancțiunilor. Obiectivul acestei campanii de presiune este și va fi mereu convingerea Coreei de Nord să se angajeze într-un dialog semnificativ privind un viitor diferit pentru ei și populația lor. În această privință, salutăm recentele evoluții care au potențialul de a rezolva problema nucleară. Dar vreau să fiu foarte clar. Nu s-a produs o schimbare în politica noastră. Suntem dispuși să discutăm cu nord-coreenii, dar scopul principal asupra căruia ne vom concentra este denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene. Este un lucru necesar și care nu poate fi negociat”, a spus Knapper.

Diplomatul american a avertizat în privința așteptărilor ridicate din partea liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

„Sperăm că aceste summituri vor genera progresul pe care nu am reușit să-l obținem în ultimii 20-25 de ani. Suntem încrezători, dar suntem și realiști. În ultimii 20-25 de ani, am văzut multe eșecuri din partea Coreei de Nord privind respectarea termenilor înțelegerii”, a mai spus ambasadorul american în Coreea de Sud.

Coreea de Sud și Coreea de Nord au convenit să organizeze un summit în data de 27 aprilie, în regiunea demilitarizată Panmunjom. Pe agenda discuțiilor se vor afla îmbunătățirea legăturilor bilaterale și atenuarea tensiunilor militare.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un ar trebui să aibă o întrevedere și cu președintele american Donald Trump, în luna mai. Regimul de la Phenian și-a exprimat disponibilitatea de a purta discuții despre denuclearizare, „în cazul în care va fi garantată siguranța regimului și dacă amenințările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate”.