Ambasadorul britanic la București, despre raportul pe Justiție al CE: Este incredibil că în Parlamentul României sunt infractori condamnați

Ambasadorul britanic la București, despre raportul pe Justiție al CE: Este incredibil că în Parlamentul României sunt infractori condamnați
Publicat: 19/07/2012, 18:09
Actualizat: 24/07/2012, 01:20

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, declară că politicienii români de la toate partidele sunt responsabili pentru constatările din raportul CE privind MCV, el comentând că „este extraordinar că în Parlament sunt infractori condamnați”.

„Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curățenie internă. Este extraordinar că infractori condamnați sunt încă parlamentari”, afirmă Harris, într-un comentariu postat joi pe blogul său.

El arată că în raportul Comisiei Europene sunt exprimate îngrijorări privind criza politică recentă din România, fiind semnalate ca binevenite asigurările și acțiunile premierului Victor Ponta de a răspunde acestor îngrijorări.

Harris precizează că în raport sunt menționate însă și performanța DNA, mai buna gestionare a duratei proceselor de către Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și faptul că CSM și-a jucat rolul când a trebuit să răspundă amenințărilor la adresa justiției.

Ambasadorul britanic mai arată că o abordare coerentă a tuturor instituțiilor implicate, din domeniile juridic, executiv și legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justiției.

„Raportul nu este doar despre evenimentele recente. Analizează perspectiva mai largă și progresele pe care România le-a făcut de când a aderat la UE în urmă cu cinci ani. Câteva puncte merită menționate în mod deosebit. În primul rând, faptul că pași hotărâți sunt făcuți pentru a-i urmări și condamna pe cei vinovați de corupție. Comisia Europeană are dreptate să sublinieze performanța procurorilor DNA ca «una dintre cele mai importante realizări de la aderarea României». În al doilea rând, dacă în rapoartele precedente Comisia era îngrijorată de amânările proceselor din instanțe, de data aceasta ICCJ este remarcată pe bună dreptate pentru că bunele practici și eficiența gestionării proceselor. Consiliul Superior al Magistraturii și-a jucat și el rolul în apărarea independenței sistemului judiciar de fiecare dată când aceasta a fost amenințată”, notează ambasadorul Harris.

El arată că România trebuie să construiască pe progresele deja acumulate, să implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV și să pună la punct un parcurs clar, sustenabil și ireversibil de combatere a corupției. Potrivit lui Harris, este important ca instituțiile să colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dând exemplul necesității ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI să fie continuate de procurori și de instanțe.

„Noi recunoaștem efortul presupus de aceste provocări și vom continua să sprijinim puternic Ministerul Justiției, sistemul juridic și societatea civilă atât în privința reformei justiției cât și în lupta împotriva corupției prin consiliere și asistență tehnică. Cele mai recente proiecte ale noastre în acest sens sunt finanțarea a două platforme online unde pot fi reclamate corupția din sistemul sanitar și tăierile ilegale din păduri. Noi sprijinim de asemenea România, prin intermediul Agenției britanice de Combatere a Crimei Organizate, să pună la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobândite prin infracțiune”, mai arată ambasadorul Harris în comentariul său de pe blog.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii