American acuzat de blasfemie, împușcat mortal în timpul unui proces în Pakistan. Statele Unite cer Islamabadului să ia măsuri

American acuzat de blasfemie, împușcat mortal în timpul unui proces în Pakistan. Statele Unite cer Islamabadului să ia măsuri
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 30/07/2020, 23:07
Actualizat: 30/07/2020, 23:23

Statele Unite au cerut joi Pakistanului să ia măsuri în privința uciderii unui cetățean american în timpul unui proces în care acesta era acuzat de blasfemie.

Tahir Ahmed Naseem a fost împușcat de mai multe ori, de la distanță mică, atunci când a intrat miercuri în sala de judecată din orașul Peshawar, din nord-vestul țării, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Solicităm Pakistanului să ia măsuri imediate și să continue reformele care să împiedice ca o astfel de tragedie rușinoasă să se mai întâmple”, a declarat Departamentul de Stat al SUA prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.

În timp ce Naseem s-a prezentat în fața judecătorului, un tânăr din sala de judecată a scos un pistol și l-a împușcat pe cetățeanul american în cap, au spus oficiali și martori. Atacatorul a fost arestat imediat.

Joi, susținătorii unei grupări islamiste au organizat un miting de protest la Peshawar, solicitând eliberarea atacatorului, susținând că acesta nu a făcut altceva decât să-și apere religia.

Criminalul ar fi fost ajutat să intre cu o armă în sala de judecată

Momentele imediat următoare asasinării cetățeanului american, surprinse de camerele video și distribuite pe rețelele sociale, îl arată pe Naseem căzut pe un scaun de lângă banca judecătorului, în timp ce alți prizonieri agitați, unii cu haine pline de sânge, sunt evacuați din sala de judecată.

„Tânărul care l-a împușcat nu a avut nici o remușcare și a spus că l-a văzut pe profetul Mohammed într-un vis cu o seară înainte”, a declarat pentru Reuters Latif Afridi, președintele Baroului din Peshawar.

Afridi a ridicat suspiciuni cu privire la modul în care bărbatul a reușit să ducă o armă în instanță, având în vedere că toți vizitatorii sunt controlați amănunțit la intrare.

„Este probabil ca cineva care poate intra fără să fie verificat, poate un ofițer de Poliție sau un avocat, să îi fi înmânat pistolul”, a spus el.

Potrivit rechizitoriului, Naseem ar fi avut legături cu un elev al unei școli islamice din Pakistan, căruia i-ar fi spus că este un trimis al lui Dumnezeu.

Naseem s-ar fi întâlnit ulterior cu elevul în Peshawar, după care a fost arestat și a acuzat de o serie de infracțiuni, printre care și insultarea profetului Mohammed, care poate aduce pedeapsa cu moartea în Pakistan.