American condamnat la 15 ani închisoare în Coreea de Nord

American condamnat la 15 ani închisoare în Coreea de Nord
Publicat: 02/05/2013, 15:34
Actualizat: 13/04/2018, 19:40

Un american de origine coreeană a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în Coreea de Nord, pentru „acte ostile” față de regimul stalinist, a anunțat joi agenția oficială KCNA, pe fondul unor puternice tensiuni diplomatice și militare în peninsula coreeană, relatează AFP.

MESAJE DE PAȘTE. Câteva exemple de MESAJE și URĂRI DE PAȘTE care pot fi folosite pentru SMS-uri

REȚETĂ DE PAȘTE CIORBĂ DE MIEL: Trei modalități simple de a găti CIORBA DE MIEL

Ciorbă de miel – REȚETĂ DE PAȘTE

Drob de miel, friptură de miel, ciorbă de miel – câți miei se vor vinde în România în această săptămână. HARTA PREȚURILOR pentru masa de Paște

DROB DE MIEL – REȚETĂ DE PAȘTE 2013 pentru DROB DE MIEL

REȚETĂ DE PAȘTE 2013. Ce dulciuri să pregătești de PAȘTE: fursecuri cu ciocolată, colac împletit și prăjitură de PAȘTE 2013

        Pae Jun-ho, al cărui nume american este Kenneth Bae, a fost arestat pe 3 noiembrie în orașul portuar Rason (nord-est), deși deținea viză turistică.

        Potrivit presei sud-coreene, acest american de origine coreeană, în vârstă de 44 de ani, din conducerea unui tur-operator, călătorea împreună cu mai mulți turiști, dintre care unul avea asupra un hard disk de calculator ce conținea presupuse date sensibile.

        „Curtea Supremă l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru această infracțiune”, a anunțat KCNA, principalul canal de difuzare a propagandei nord-coreene, fără să precizeze acuzațiile formulate împotriva sa.

        Agenția a scris sâmbătă că acesta a „mărturisit infracțiuni de întreținere a animozității împotriva Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) și tentativă de răsturnare” a regimului. „Acuzațiile (reținute împotriva sa) au fost susținute cu probe”, potrivit agenției.

        Washingtonul a cerut eliberarea sa imediată.

        „Sănătatea fizică a cetățenilor americani este o prioritate absolută pentru noi. Îndemnăm RPDC să îl elibereze pe Kenneth Bae imediat, din motive umanitare”, a declarat luni Patrick Ventrell, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

        Statele Unite urmăresc situația prin intermediul ambasadei Suediei la Phenian, care acționează în contul lor „în subiecte implicând cetățeni americani în Coreea de Nord”, deoarece Washingtonul nu dispune de o reprezentanță diplomatică în această țară.

        Intervievat de AFP, un activist anti-Phenian de la Seul emite ipoteza potrivit căreia Pae Jun-ho a fost arestat după ce a fotografiat copii prezentând semne de malnutriție, cu scopul de a mobiliza comunitatea internațională în privința nevoilor Coreei de Nord de ajutor umanitar.

        Potrivit unor oficiali americani, el ar putea să fie utilizat ca „monedă de schimb politic” într-un context de tensiuni puternice în peninsula coreeană, în urma celui de al treilea test nuclear, efectuat de Phenian în februarie, și sancțiunilor adoptate de ONU ulterior.

        „Contextul este destul de diferit de cele precedente în materie de luare de ostitici” între Coreea de Nord și Statele Unite, relevă Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-coreene din Seul.

        „Situația diplomatică și militară este atât de tensionată, încât Statele Unite nu ar trebui să își schimbe radical poziția și nici să propună reluarea dialogului cu Coreea de Nord doar pentru a-l salva pe acest individ”, a apreciat el.

        Peninsula coreeană se confruntă cu tensiuni în urma lansării cu succes, în decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acțiune, considerată de către Seul și aliații săi un test de rachetă balistică, urmată de al treilea test nuclear, în februarie, și de noi sancțiuni adoptate de ONU.

        Phenianul proferează de atunci amenințări cu lovituri și un război nuclear și a mobilizat lansatoare de rachete cu rază de acțiune variabilă în zona de coastă.

        Mai mulți americani au fost arestați și eliberați, ulterior, în ultimii ani, în Coreea de Nord.

        În 2011, Robert King, Emisarul Special al Statelor Unite pentru Drepturile Omului, a reușit să obțină eliberarea lui Eddie Jun Yong-su, un om de afaceri californian arestat pentru activități de prozelitism religios.

        În 2010, fostul președinte Jimmy Carter a obținut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de muncă forțată pentru că a pătruns fără autorizație pe teritoriul Coreei de Nord, dinspre China.

        Cu un an înainte, Bill Clinton a contribuit la eliberarea a două jurnaliste ameriane, Laura Ling și Euna Lee, arestate pentru trecerea frontierei dinspre China.

        Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
        Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
        De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
        FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
        Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
        Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
        ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
        Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
        Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
        Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
        La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
        China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
        SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
        S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
        Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
        Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
        Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
        BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
        Victoria, Regina cu cei mai mulți copii