Americanii se vaită că nu au ce face cu banii. „Să fii miliardar este mult mai greu decât pare”

Americanii se vaită că nu au ce face cu banii. „Să fii miliardar este mult mai greu decât pare”
Americanii se vaită că nu au ce face cu banii. „Să fii miliardar este mult mai greu decât pare” / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 24/06/2021, 10:23

Americanii se vaită că nu au ce face cu banii, dar nu vorbim despre omul de rând. Această preocupare mai puțin obișnuită a ajuns subiect de dezbatere printre afaceriștii din Silicon Valley, acolo unde se nasc peste noapte nababi, iar granița dintre sărăcie și bogăție poate fi trecută printr-un …click. Vanity Fair publică poate cel mai interesant articol din ultimul număr când atinge chestiunea avuției unor Elon Musk și Jeff Bezos.

Ce să faci cu atâta bănet, se întreabă miliardarii din Silicon Valley. Iar Nick Bilton, jurnalist apropiat de șefii Big Tech, povestește chiar o discuție purtată cu un astfel de afacerist pentru care averea era prea mare, iar povara cheltuirii ei, de nesuportat. Cinic? Poate doar pentru România prezentului, dar iată că în lume sunt oameni care au și astfel de preocupări.

„Este imposibil să cheltui un miliard de dolari”

„Să fii miliardar este mult mai greu decât pare”, cum sună asta! Nick Bilton scrie în Vanity Fair despre cum a cunoscut un membru important din Big Tech, care i-a povestit despre cea mai mare îngrijorare a miliardarilor.

„Dacă erai unul dintre acei fatidici, mi-a spus el, era o dificultate care te ținea treaz seara, holbându-te la tavan cu îngrijorare și anxietate constantă. Care era această provocare insurmontabilă? (…) Provocarea de a fi miliardar, bineînțeles. «Gândește-te la asta», mi-a spus el. «Este aproape imposibil să cheltui un miliard de dolari», a continuat. Am râs de ridicolul afirmației respective, dar el a mers mai departe, făcând socotelile în fața mea pentru a-și demonstra argumentul. «Cel mai scump avion privat Gulfstream din lume costă 65 de milioane de dolari. Câteva case foarte elegante te vor costa 20 de milioane de dolari, 30 de milioane în total. Multe dintre cele mai exclusiviste mașini costă doar câteva sute de mii de dolari fiecare. Ai cumpărat toate astea și încă ți-au rămas 900 de milioane de cheltuit»”, scrie Vanity Fair.

De ce nu își donează miliardarii averea? Fiindcă e aproape imposibil să facă asta, zic americanii. „«Nu poți», mi-a spus bărbatul. «Îi vei da cuiva în speranța că va face lucrul corect cu ei? Trebuie să construiești infrastructuri întregi pentru a dona banii». Mi-a explicat că trebuie să angajezi legiuni de persoane, adesea sute, printre care avocați și avocați specializați în fiscalitate, experți în finanțe, manageri de proiect, angajați responsabili de comunicare și așa mai departe pentru a gestiona și distribui banii”.

«Uită-te doar la Warren Buffett. În loc să se gândească cum să doneze el banii, i-a dat Fundației Gates să facă asta pentru el»” – jurnalistul Nick Bilton, într-un dialog cu un miliardar din Silicon Valley.

Dar chiar și dacă îți donezi o parte din bani, apare altă grijă, aceea că „miliardele tale doar vor crește, adesea mai rapid decât le poți dona, cu dobândă și investiții majorate. «Să fii miliardar este mult mai greu decât pare», a insistat acesta”.

Cursa spațială, un mod de a cheltui uriașele averi

Pornind de la această grijă, a apărut în peisaj moda investițiilor în industria aerospațială. Cel puțin doi miliardari au găsit „cheia” prin care să își cheltuie banii fără prea multe bătăi de cap. Este vorba despre Jeff Bezos și Elon Musk, care duc o cursă „spațială” în valoare de miliarde de dolari pentru a vedea care ajunge la frontiera finală.

Azi, întrecerea pentru supremație în spațiu nu se mai dă între Statele Unite și Rusia, capul de afiș îl ține meciul dintre Bezos și Musk. Primul consideră că lumea este un loc minunat, dar pe care omul îl pângărește prin supraindustrializare și poluare, de aceea trebuie să mutăm tot ce e nociv pe altă planetă. Cel de-al doilea, numit de Vanity Fair „eternul pesimist”, este de părere că Terra a fost deja distrusă de schimbările climatice, iar umanitatea mai poate fi salvată doar prin evadarea pe o altă planetă.

Au țeluri diferite și ambiții fără margini, dar același scop. Să cucerească spațiul, cheltuindu-și într-un mod cât mai distractiv averile. Musk și-a propus să trimită oameni  pe Marte până în 2036, pe când Bezos deja avansează data de 20 iulie ca termen al unui zbor cu Blue Origin, racheta construită de compania sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA