Analiștii Stratfor explică ce înseamnă „Nu” la referendumul din Grecia

Analiștii Stratfor explică ce înseamnă „Nu la referendumul din Grecia
Publicat: 06/07/2015, 16:14

Este o victorie pentru partidul de guvernământ Syriza, care a susținut votul negativ, dar una care va costa scump Grecia, se arată în analiza Stratfor citată de MarketWatch.

Premierul Alexis Tsipras a spus că va reveni la negocierile pentru un acord cu creditorii, dar majoritatea guvernelor din zona euro au anunțat că nu vor oferi condiții mai bune Atenei. Mai important este faptul că rezultatul referendumului va crea chiar mai multe incertitudini legate de viitorul sectorului bancar al Greciei.

În primul rând, Atena va solicita imediat Băncii Centrale Europene lichidități suplimentare pentru bănci, care sunt dependente de fondurile obținute prin programul de asistență financiară de urgență ELA de la începutul acestui an.

Continuarea finanțării din programul ELA depinde de evaluarea sistemului bancar elen de către BCE, instituția acordând sprijin de acest tip numai băncilor solvabile.

Tsipras a introdus controlul capitalului pe 28 iunie, cu promisiunea că măsura va fi de scurtă durată, dar incertitudinile politice și financiare cresc probabilitatea ca măsura să nu poată fi anulată în curând.

Băncile elene rămân fără bani și nu pot supraviețui fără sprijin din partea BCE. Dacă instituția va refuza să dea băncilor elene fondurile necesare, Grecia va avea două opțiuni. Prima implică confiscarea unei părți din depozite, așa cum s-a procedat în Cipru în timpul crizei din 2013. A doua opțiune este mai drastică, revenirea la drahmă pentru recapitalizarea băncilor prin tipărirea de bani.

În al doilea rând, Guvernul grec va începe probabil să solicite la Berlin, Paris și Bruxelles reluarea negocierilor, sarcină care nu este ușoară. Atena cere restructurarea datoriilor, o concesie dificil de acceptat de către creditori.

FMI a sugerat în mai multe rânduri o nouă restructurare a datoriilor Greciei, dar majoritatea țărilor din zona euro se opun ideii. Ștergerea datoriilor este o măsură nepopulară în țările europene nordice, precum Germania și Finlanda, în timp ce unele guverne din sudul Europei, în special Spania și Portugalia, resping acordarea de concesii Guvernului elen de stânga, cu câteva luni înainte de alegerile generale care vor avea loc în țările respective.

În Portugalia vor avea loc alegeri în octombrie, iar în Spania în noiembrie sau decembrie, iar guvernele conservatoare se tem că acordarea de concesii Guvernului elen va întări opoziția de stânga din țările lor.

În al treilea rând, Tsipras se va confrunta în propria țară cu o situație politică și socială extrem de complicată. Victoria taberei „Nu” va întări poziția membrilor cei mai ridicali ai Syriza și o va slăbi pe cea a moderaților, limitând abilitatea premierului de a negocia cu creditorii.

Tabăra „Nu” a câștigat votul, dar un număr substanțial de greci se tem că rezultatul referendumului va duce țara mai aproape de ieșirea din zona euro, ceea ce i-ar putea costa economiile.

Grecii sunt deocamdată calmi, dar prăbușirea sectorului bancar și ieșirea din uniunea monetară ar declanșa în mod sigur proteste de stradă care ar putea obliga Guvernul să demisioneze.

În consecință, creditorii Greciei nu vor face imediat concesii Atenei. Autoritățile din Berlin și alte capitale ar putea aștepta în schimb să vadă dacă agravarea crizei bancare din Grecia va eroda susținerea pentru Tsipras.

Strategia Greciei, între timp, va fi să provoace disensiuni între creditori, precum Italia și Franța, care s-ar putea teme de extinderea incertitudinilor pe piețele lor financiare și să preseze din acest motiv încheierea unui acord.

În final, referendumul din Grecia va testa soliditatea piețelor financiare europene. În ultimii trei ani, țările din sudul Europei s-au putut împrumuta la costuri scăzute datorită sprijinului potențial al BCE, iar din 5 iulie acest sprijin va putea fi testat. În mod ironic, criza din Grecia ar putea duce la devalorizarea euro, ceea ce ar face exporturile din zona euro mai competitive, notează analiștii Stratfor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...